Home / TEMA DANA / DA LI SE TO SPREMA HAOS U BOSNI? Posle Dodika, evo čega se i vođa Hrvata u Bosni, Dragan Čović odriče, i šta smera…

DA LI SE TO SPREMA HAOS U BOSNI? Posle Dodika, evo čega se i vođa Hrvata u Bosni, Dragan Čović odriče, i šta smera…

covic

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlašćenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko neće zadržati u BiH.

„Pošto su ta ovlašćenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlašćenja“, rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

On je podsetio da se danas proslavlja 25 godina Republike Srpske i da to govori da je Srpska uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog intervencionizma koji je protkan i delovao na bazi bošnjačkog idealizma o tome kako BiH treba da izgleda.

„Danas, 25 godina posle, Republika Srpska je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava“, rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska smatra da je to njeno međunarodno pravo i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH „ne može biti mera naše slobode“.

„To je mera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike je naveo da Srpska iza sebe ima šta da pokaže – pre 20 godina imala je BDP od 1,7 milijardi KM, a danas on iznosi 9,3 milijarde KM, a o razvoju govore i mnogi izgrađeni putevi među kojima je 80 kilometara auto-puteva, mnogi objekti, infrastruktura, kao i Termoelektrana „Stanari“, prva koja je izgrađena na ovim prostorima posle 50 godina.

„To su uspesi Republike Srpske kojoj su mnogi znani i neznani ljudi dali znanje i ljubav, a kojima se ja zahvaljujem i svima čestitam Dan Republike“, naveo je Dodik.

(Srna)

Check Also

IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC OTKRIO: DRUGI SVETSKI RAT JE BIO TAJNI PLAN ZA RUŠENJE RUSIJE POMOĆU HITLERA

Bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“ Jakov Kedmi, ukazao je na propast plana zapadnih sila …