Home / TEMA DANA / Da li su građani u obavezi da overavaju ugovore kod notara ili mogu da biraju gde je jeftinije?!

Da li su građani u obavezi da overavaju ugovore kod notara ili mogu da biraju gde je jeftinije?!

Srbija je, nakon višegodišnjeg odlaganja, dobila javne beležnike – notare, ali pored velikih gužvi ispred njihovih šaltera, otvorila su se i mnoga druga pitanja, kao što je naprimer da li su njihove usluge jeftinije od sudova ili opština, ali i to da li su građani u obavezi da idu kod notara ili dokumente, kupoprodajne ugovore i ostale svoje potrebe mogu i dalje da završavaju gde su to i dao sada radili?

notari

Javni beležnici u Srbiji je osmišljen projekat kako bi rasteretio sudove i opštine ali i građanima skratio rokove za mnoga pitanja, kao i da im donese veću pravnu sigurnost kada je reč o kupoprodaji.

Stručnjaci ističu da će notari doneti veliku pogodnost građanima time što će sami sačinjvati ugovore, poput punomoćja, ugovora o izdržavanju ili o prodaji stanova, uz obavezu da upozore bilo koju od strana u slučaju da postoji opasnost da će biti oštećene.

Overe, punomoćja, imovinski sporovi, ugovori o hipoteci i o prodaji nekretnina, ugovori o doživotnom izdržavanju, sve su to poslovi kojih će sudovi biti rasterećeni, ali oni će to i dalje raditi!

Prema uredbama Zakona postoji mogućnost i da sudovi prebace ostavinski postupak na notara, ali oni građani koji to žele ili kojima je to jeftinije mogu i dalje da svoje dokumente overavaju i vade u opštini ili u sudu!

Na građanima je da sami izračunaju i odluče gde će završiti svoje dokumente, ali podsećamo  da je najvažnija “caka” kod računice ta što za razliku od suda notari plaćaju PDV!

A kako to izgleda na klasičnom primeru? Ukoliko vam je potrebna overa prevoda, za nju ćete u sudu platiti 230 dinara, a u opštini 600, a na vama je da li ćete ići u sud, čekati red ili pravo kod notara i završiti sve za 5 min iako je skuplje!

(Telegraf.rs)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …