Home / TEMA DANA / Dačić otkriva: „Nestankom“ Cvetkovića i „otrovanom vodom“ pokušavaju da uzdrmaju Srbiju- Evo šta stoji iza svega…

Dačić otkriva: „Nestankom“ Cvetkovića i „otrovanom vodom“ pokušavaju da uzdrmaju Srbiju- Evo šta stoji iza svega…

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da lažne vesti koje dolaze u proteklih nekoliko sedmica imaju za cilj destabilizaciju Srbije kako bi se što pre došlo do rešenja za Kosovo i Metohiju, ali da pritisci i ucene neće ubrzati dogovor Beograda i Prištine.

„Cilj je da se oslabi pozicija Srbije, a to je sve kombinovano sa pritiscima da se što pre dođe do rešenja za Kosovo“, rekao je Dačić, podsećajući na informacije o navodnom nestanku novinara Stefana Cvetkovića, o navodno neispravnoj vodi za piće, o blokadi puteva…

Dačić je istakao da se ne može postići dogovor pritiscima, čak i po cenu da se Srbiji kaže da neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje sa EU ni do 2025. godine.

„To su stvari koje će ostati za budućnost našeg naroda, ne znamo da li će opstati EU ili bilo koji drugi oblik udruživanja u određenom periodu. Mi očekujemo nastavak razgovora, ali isto tako niko od nas ne može da očekuje da dignemo ruke. Njima smeta što mi radimo na tome da mnoge zemlje povuku priznanje Kosova. I toga će biti sve više“, rekao je Dačić za RTS.

Komentarišući mogućnost da, nakon postizanja kompromisa Makedonije i Grčke oko imena, sva pažnja bude usmerena na Kosovo i Metohiju, Dačić je rekao da i Srbija hoće kompromis.

„Oni su došli do kompromisa, u kojem nisu zadovoljni ni Skoplje, ni Atina. Mi nikad nismo bili protiv da neko učestvuje u dijalogu na konstruktivan način, da i jednoj i drugoj strani kaže da moraju da dođu do dogovora, a ne da samo nama kažu da moramo da prihvatimo“, dodao je Dačić.

Govoreći o slučaju novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, koji je nakon prijave o nestanku pronađen živ i zdrav, kao i o drugim vestima koje su uznemirile javnost kao što je navodna neispravna voda za piće, Dačić je rekao da je to „deo očigledne namere da se destabilizuje Srbija“.

„Ovde je reč o pritisku koji treba da se koordiniše i da bude toliko jak da u određenom momentu mi moramo da prihvatimo i nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu“, naveo je Dačić.

On je rekao da predsednik Srbije i Vlada žele kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali sigurno neće prihvatiti jednostrane akte, te ponovio da ne veruje da može doći do promene i širenja formata pregovora Beograda i Prištine bez saglasnosti svih, ali je moguće da će dolaziti do raznih pritisaka.

On je rekao da Beograd sigurno neće dozvoliti da se u pregovore o Kosovu uključi samo Amerika, odnosno samo oni koji stoje iza leđa Prištine.

„Neke evropske zemlje su nezadovoljne brzinom postizanja dogovora (Beograda i Prištine) i očigledno ne ide kako su zamislile, a pri tome ne žele da priznaju da je za nerealizaciju Briselskog sporazuma odgovorna prištinska strana“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …