Home / TEMA DANA / „DAN D“ ZA AMERIKU I OSTATAK SVETA- BORBA NA ŽIVOT I SMRT- STRAHUJE SE NA NAJGORE..

„DAN D“ ZA AMERIKU I OSTATAK SVETA- BORBA NA ŽIVOT I SMRT- STRAHUJE SE NA NAJGORE..

Autor: Dmitrij DROBNJICKI

FORMALNI datum američkih predsedničkih izbora je 3. novembar. Međutim, u stvarnosti su američki izbori već odavno u punom jeku.

Više od 90 miliona Amerikanaca već je glasalo pre roka, poštom i na posebno organizovanim biračkim mestima.

Dakle: više od polovine upisanih birača.

Ali, ni sa danom izbora, najverovatnije, izborni spor neće prestati. Vojske advokata su ne obe strane u niskom startu, spremne da ospore nepovoljno brojanje glasova za svoje klijente.

Obe strane imaju dovoljno snage da istovremeno vode parnice u dvadeset država od pedeset.

U ključnim državama SAD, od kojih će zavisiti ishod izbora, odvijaće žestoke pravne bitke, praćene uličnim protestima, sukobima i, ne daj Bože, bitkama.

Rezultati glasanja mogu se potom osporiti i u Vrhovnom sudu i na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD u januaru, kada treba da budu usvojeni izborni rezultati svake države. A kasnije će, očigledno, biti razloga za odlazak na sud – previše se principijelnog spora, previše ideološki i psihološki nabijenog sukoba danas odvija u prekomorskoj supersili.

Široko publikovani rezultati anketa sprovedenih uz učešće glavnih (i uglavnom liberalnih) medija, krajnje iskrivljeno opisuju sliku političkih naklonosti građana SAD, posebno kada je reč o njihovim industrijskim državama.

A upravo će te države, zajedno sa Floridom i Severnom Karolinom, odlučiti o sudbini izbora.

Uprkos svim uveravanjima CNN, MSNBC, The New York Times,The Washington Post i njima sličnih – nema razumnog razloga da se veruje da Trump barem neće ponoviti svoj rezultat pre četiri godine. Uprkos koronavirusnoj krizi, više od polovine Amerikanaca veruje da živi bolje nego pre četiri godine.

To je utvrdila agencija Gallup, a to se nije dogodilo najmanje 20 godina!

Svi najnoviji statistički podaci o zaposlenosti, rastu potrošačke tražnje i BDP ukazuju da se američka ekonomija čak i u kontekstu drugog talasa pandemije kovid-19 – podstaknuta Trampovim poreskim i administrativnim reformama – uvereno oporavlja od zaključavanja.

Pod Trampom su se vratile u Sjedinjene Države mnoge industrije za koje se ranije smatralo da su nepovratno otišle u jugoistočnu Aziju.

Nakon smrti pod Klintonom, Bušom mlađim i Obamom američki Srednji Zapad je ponovo duboko prodisao. Energetski sektor je oživeo. Vojno-industrijski kompleks i njegovi podizvođači ponovo su na konju.

Po prvi put posle trideset godina, stvarne zarade su počele da rastu…

Da, sve to je prekinula kriza koronavirusa. Ali krajem leta, nakon što su ukinuta mnoga ograničenja, počeo je „odskok“ koji je predvideo Tramp – BDP, zaposlenost i zarade ponovo su počeli da rastu.

Kao magijom, tramponomika je ljude vratila na posao.

Naravno, za tako razvijenu zemlju kao što su Sjedinjene Države – loš su rezultat gotovo 240 hiljada smrtnih slučajeva od kovid-19 (više od 72 na 100 hiljada stanovništva) i skoro 10 miliona zaraženih.

I upravo su na ovom (po mom mišljenju, potpuno pogrešno) demokrate napravile svoj predizborni ulog.

Značajan deo američkih malih i srednjih preduzeća jednostavno će izumreti ako se ponovo najave strogi karantini.

A sami gradonačelnici i demokratski guverneri koji su se, zapravo, najgore nosili sa pandemijom u SAD tokom njenog prvog talasa, sada otvoreno prete novim restriktivnim merama, od kojih neke u trenutnoj fazi borbe protiv koronavirusa izgledaju jednostavno apsurdno.

Ali, te mere u potpunosti dokusuruju srednju klasu Amerike, i to ne samo u velikim gradovima, već i na periferiji – u onim regionima koji nisu mnogo patili od kovid-19, ali su u potpunosti iskusili rezultate karantina.

Tek treba da shvatimo koliko koštaju zaključavanja u većim gradovima širom sveta.

U Sjedinjenim Državama već govore o višestrukom povećanju smrtnosti od predoziranja, samoubistava i hroničnih bolesti. Danas se u Americi zaista više plaše karantina nego virusa koji ga je izazvao.

Uprkos svemu, demokrate su napravile vrlo nepromišljenu izbornu stavku na koronavirus. Tačnije, na njegovu ubojitost i to koliko ga je Tramp „olako shvatio“.

S obzirom da su vakcine daleko i terapija naizgled neefikasna, jedini „čitljiv“ predlog na levoj strani političkog spektra su nove mere karantina. To znači nove ekonomske poteškoće za same ljude, od kojih je većina, pretpostavlja se, glasala za Trampa.

Ludilo? Nikako, kažu nam neki američki, evropski i domaći analitičari. Tvrde da je reč o pažljivo isplaniranom činu zastrašivanja stanovništva.

Ali, ne sa ciljem da nateraju sve da sede kod kuće ili da nose maske i rukavice. Već da bi uplašili, koliko je to moguće, Trampove glasače. U smislu: imajte na umu da ćete i dalje glasati za pogrešnu osobu, zato ćemo vas i dalje zaključavati u karantin i nećemo vam dozvoliti da normalno živite.

Dodajte ovome pretnju trajnom pljačkom od antifa i Blac Lives Matter, i dobijate gotovo savršen sistem kontrole nad ljudima koji u srcu saosećaju sa populističkim Trampom, kao i sa svime što on otelotvoruje.

Kažu da će zbog „pogrešnog“ glasanja na izborima 2020. američki trampisti zauvek biti pod „katancom za kugu“ u svojim kućicama gde će neprestano drhtati očekujući još jedan talas nasilja besnih Afroamerikanaca i belih levih ultraša koji su im se pridružili.

Ova konspirologija pustila je duboke korene. I, kao što je uvek slučaj sa prilično utemeljenom teorijom zavere, ona ima stvarne temelje.

Demokratski gradonačelnici i guverneri zaista su se ponašali kao da pokušavaju da ubiju sve potencijalne Trampove glasače.

Realizovana su apsolutno nerazumna zaključavanja, a neredi „besne omladine“ nikako nisu sprečavani. Čak je policiji zaprećeno da će ostati bez finansiranja.

Činjenica je da su mnoge, na prvi pogled nelogične akcije demokrata na vlasti, imale za cilj da Trampu oduzmu njegov glavni adut – ekonomiju.

Zato Trampovi agitatori imaju za šta da se zakače. Govore: pogledajte šta je izmišljeno protiv nas! Svi na birališta, svi na barikade!

Ova vrsta poziva uoči izbora se čuje na Fox News, sa stranica Breitbart-a, najmasovnijeg internet-izdanja u istoriji, kao i tokom emisija popularnih konzervativnih radijskih voditelja itd.

Ali, teorija zavere ne može biti uverljiva ako ne govori o uspehu „mračnih sila“.

Tako su se već rodile teorije da su Trampove pristalice već slomljene, zastrašene i dotučene.

Ovome treba dodati tvrdnje da će snagatori iz Antife i BLM Trampovcima uništiti ofise i fabričice, da će im prestraviti članove porodice i prijatelje.

Već je došlo dotle da kolumnisti Politico, The New York Times i večno zainteresovanog za transatlantsku solidarnost britanskog The Guardian, pišu da je trampovskim biračima došao kraj, da su saterani uza zid, da su možda i dalje intimno na njegovoj strani, ali da se neće usuditi da glasaju za `pogrešnog kandidata».

Konspirolozi, naravno, ne uzimaju u obzir da trampovski birači mrze demokrate koji im prete novim karantinima i da u Trampovoj novoj pobedi vide svetlo na kraju tunela.

Ne uzimaju u obzir ni činjenicu da će za Trampove birače biti socijalna smrtna presuda pobeda globalističke administracije Bajden-Haris, a će ona biti makar odložena ako u Beloj kući ostane nesistemski «huligan».

Teorija je, nema sumnje, lepo skrojena. Ona je i objašnjenje zbog čega je vašingtonski establišment, sklon lopovluku, za svog kandidata odabrao starog i bolesnog Bajdena i zbog čega se još uzda u pobedu.

A koliko su zaista uspeli da zaplaše Trampove birače – saznaćemo vrlo brzo.

(Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …