Home / TEMA DANA / DECA UMIRU OD MISTERIOZNE BOLESTI JETRE, LEKARIMA NEPOZNATO POREKLO EPIDEMIJE

DECA UMIRU OD MISTERIOZNE BOLESTI JETRE, LEKARIMA NEPOZNATO POREKLO EPIDEMIJE

Težak tip akutnog hepatitisa identifikovan je kod skoro 170 dece u 11 zemalja poslednjih nedelja, što je izazvalo zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog „nepoznatog porekla“ bolesti.

Simptomi koji pogađaju decu pre pojave znakova upale jetre uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku. Ranije je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

Indonezijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je troje dece umrlo u bolnicama prošlog meseca u prestonici Džakarti, nakon što su pokazivali neke od simptoma.

Deca od dve, osam i 11 godina takođe su imala temperaturu, žuticu, konvulzije i gubitak svesti, rekla je portparolka ministarstva Siti Nadija Tarmizi.

„U ovom trenutku sumnjamo da su slučajevi akutnog hepatitisa, ali moramo da potvrdimo da nisu izazvani poznatim virusima hepatitisa A, B, C, D i Rb“, rekla je Siti Nadija Tarmizi.

Ona je dodala da ministarstvo zdravlja trenutno istražuje uzrok bolesti tako što je sprovelo kompletan panel testova na virus.

Ministarstvo je takođe pozvalo roditelje da svoju decu odmah odvedu u bolnicu ako pokažu bilo kakav znak bolesti.

Pojava moguće nove bolesti koja pogađa samo malu decu – većina je mlađa od 10 godina – izazvala je zabrinutost u globalnoj zdravstvenoj zajednici koja se već bori sa kovidom 19.

SZO je saopštila da je došlo do „neočekivanog značajnog povećanja“ slučajeva u Velikoj Britaniji među mladom, prethodno zdravom decom, kao i u Irskoj i Holandiji.

U Sjedinjenim Državama, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je u petak studiju o grupi u Alabami, gde je devetoro dece takođe bilo pozitivno na uobičajeni patogen nazvan adenovirus 41.

Poznato je da patogen izaziva gastroenteritis kod dece, ali „obično nije poznat kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece“, navodi agencija.

Adenovirusi se obično šire bliskim ličnim kontaktom, respiratornim kapljicama i kontaktom sa kontaminiranim površinama. Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, koji najčešće izazivaju prehlade, ali i mnoge druge bolesti.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …