Home / TEMA DANA / DIPLOMATE SAD PO SVETU MASOVNO OBOLEVAJU OD MISTERIOZNE BOLESTI MOZGA- SVE JE POČELO NA KUBI- PUTINOVA OSVETA?

DIPLOMATE SAD PO SVETU MASOVNO OBOLEVAJU OD MISTERIOZNE BOLESTI MOZGA- SVE JE POČELO NA KUBI- PUTINOVA OSVETA?

Američka vlada istražuje seriju zdravstvenih incidenata u austrijskoj prestonici Beču u koju su uključene njene diplomate i drugo osoblje ambasade. Više od dvadeset zvaničnika prijavilo je simptome slične Havanskom sindromu – misterioznoj bolesti mozga – otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.

Sindrom je neobjašnjiv, ali američki naučnici kažu da ga je najverovatnije izazvalo usmereno mikrotalasno zračenje.

Prvi put je otkriven na Kubi 2016. godine, a po glavnom gradu te zemlje je i dobio ime. Američke i kanadske diplomate u Havani žalile su se na simptome koji su se manifestovali vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže, sluha i anksioznošću, kao i nečim što su pacijenti opisali kao „kognitivna magla“.Sjedinjene Države optužile su Kubu za „zvučne napade“, što je Havana snažno negirala, a incident je doveo do povećane napetosti između dve zemlje, prenosi RTS.

Američka studija iz 2019. otkrila je „abnormalnosti mozga“ kod diplomata koje su se razbolele, ali je Kuba odbacila izveštaj.

O bečkim slučajevima prvi je izvestio Njujorker u petak, a kasnije je to potvrdio i američki Stejt department.

Rojters je citirao izjavu austrijskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se kaže da „sarađuje sa vlastima SAD“.

Slični slučajevi su zabeleženi i drugde u svetu, ali američki zvaničnici kažu da je broj u Beču veći nego u bilo kom drugom gradu osim Havane.

Beč je dugo bio centar diplomatskih aktivnosti i tokom Hladnog rata imao reputaciju stecišta špijunaže, zbog čega zemlje poput SAD i dalje imaju značajno diplomatsko prisustvo.

(sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …