Home / TEMA DANA / DIREKTOR MODERNE NAJAVLJUJE: USKORO VAKCINACIJA NOVOROĐENČADI! EVO ŠTA JOŠ..

DIREKTOR MODERNE NAJAVLJUJE: USKORO VAKCINACIJA NOVOROĐENČADI! EVO ŠTA JOŠ..

Stefan Bansel naglasio da će sastav buster doze vakcine koju je razvila njegova kompanija ostati isti kao i kod originalne vakcine za ovu godinu, jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promeni.

Izvršni direktor kompanije „Moderna” Stefan Bansel smatra da bi pandemija korona virusa mogla da se završi za godinu dana imajući u vidu da, kako kaže, povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe.

Bansel je u intervjuu za švajcarski list „Noje cirher cajtung” rekao da će uskoro biti moguća vakcinacija novorođenčadi, prenosi Rojters.

„Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, dovoljno doza bi trebalo da bude dostupno do sredine sledeće godine tako da svi na svetu mogu da se vakcinišu. Buster doze bi takođe trebalo da budu moguće do potrebnih mera”, rekao je Bansel.

On je dodao da će osobe, koje se ne vakcinišu, imunitet steći prirodnim putem, jer je delta varijanta vrlo zarazna.

„Na ovaj način završićemo u situaciji sličnoj onoj s gripom. Možete da se vakcinišete i imate dobru zimu ili da to ne učinite i rizikujete da se razbolite, a moguće je da onda završite i u bolnici”, upozorio je Bansel.

Na pitanje da li to znači „povratak u normalu” u drugoj polovini godine, Bansel je rekao da pretpostavlja da će se to desiti za godinu dana.

On je dodao da očekuje da vlade odobre buster doze za ljude koji su već vakcinisani.

Bansel je naglasio da će sastav buster doze vakcine koju je razvila njegova kompanija ostati isti kao i kod originalne vakcine za ovu godinu, jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promeni.

„Trenutno testiramo vakcine optimizovane za delta soj u kliničkim testiranjima. One će činiti osnovu za vakcinaciju buster dozama za 2022. godinu. Isprobavamo i delta plus beta, sledeću mutaciju za koju naučnici veruju da je moguća”, poručio je Bansel, navodi Tanjug.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …