Home / TEMA DANA / DIREKTOR RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE, POSETIO VUČIĆA: Evo o čemu su razgovarali i šta preti Srbiji..

DIREKTOR RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE, POSETIO VUČIĆA: Evo o čemu su razgovarali i šta preti Srbiji..

Direktor spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u fokusu razgovora bili su aktuelni međunarodni problemi i potreba poštovanja međunarodnih zakona u regionalnim konfliktima, saopštio je šef pres službe SVR Sergej Ivanov.

Razgovori su bili fokusirani na pitanja međunarodnih odnosa, kao i na trenutne međunarodne probleme. Strane su istakle potrebu poštovanja normi međunarodnih zakona kada je reč o rešavanju rastućih regionalnih konflikata i istaknuta je ruska i srpska pozicija o potrebi striktnog izvršavanja Povelje UN svih država te međunarodne organizacije – preneo je Ivanov.

O detaljima sastanka, osim saopštenja, zvaničnih podataka nije bilo, međutim diplomatski izvori navode da su srpskom šefu države predočene informacije i saznanja ruskih obaveštajaca da Zapad priprema novi talas ucena i pretnji ukoliko se Srbija ne distancira od Moskve i ne uvede sankcije Rusiji.

O mogućnostima izazivanja nereda po scenariju krvavog ukrajinskog Majdana, u kom je Amerika imala presudnu ulogu u oktobru prošle godine, govorio je i šef diplomatije Sergej Lavrov.

On je tada poručio srpskoj vlasti da su za šablon događaja u Ukrajini 2014. zainteresovane pojedine zapadne ambasade i mediji pod njihovom kontrolom.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je poseta Nariškina izraz zahvalnosti što se Srbija drži po strani u uskobima oko Sirije, ali i upozorenje za mogući Majdan.

– Ovom posetom se Beogradu prenosi jedna vrsta zahvalnosti, ali je i jasan znak da će Rusija maksimalno podržati Srbiju u slučaju da se nađe pod bilo kakvim pritiskom narandžastih talasanja. Ako Rusija ima informacije o spremanju novog Majdana u Srbiji, a koje nam je doneo Nariškin, sigurno će se aktivirati u zaštiti interesa – objašnjava Anđelković.

(Srpski Telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …