Home / TEMA DANA / DIREKTOR RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE, POSETIO VUČIĆA: Evo o čemu su razgovarali i šta preti Srbiji..

DIREKTOR RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE, POSETIO VUČIĆA: Evo o čemu su razgovarali i šta preti Srbiji..

Direktor spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u fokusu razgovora bili su aktuelni međunarodni problemi i potreba poštovanja međunarodnih zakona u regionalnim konfliktima, saopštio je šef pres službe SVR Sergej Ivanov.

Razgovori su bili fokusirani na pitanja međunarodnih odnosa, kao i na trenutne međunarodne probleme. Strane su istakle potrebu poštovanja normi međunarodnih zakona kada je reč o rešavanju rastućih regionalnih konflikata i istaknuta je ruska i srpska pozicija o potrebi striktnog izvršavanja Povelje UN svih država te međunarodne organizacije – preneo je Ivanov.

O detaljima sastanka, osim saopštenja, zvaničnih podataka nije bilo, međutim diplomatski izvori navode da su srpskom šefu države predočene informacije i saznanja ruskih obaveštajaca da Zapad priprema novi talas ucena i pretnji ukoliko se Srbija ne distancira od Moskve i ne uvede sankcije Rusiji.

O mogućnostima izazivanja nereda po scenariju krvavog ukrajinskog Majdana, u kom je Amerika imala presudnu ulogu u oktobru prošle godine, govorio je i šef diplomatije Sergej Lavrov.

On je tada poručio srpskoj vlasti da su za šablon događaja u Ukrajini 2014. zainteresovane pojedine zapadne ambasade i mediji pod njihovom kontrolom.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je poseta Nariškina izraz zahvalnosti što se Srbija drži po strani u uskobima oko Sirije, ali i upozorenje za mogući Majdan.

– Ovom posetom se Beogradu prenosi jedna vrsta zahvalnosti, ali je i jasan znak da će Rusija maksimalno podržati Srbiju u slučaju da se nađe pod bilo kakvim pritiskom narandžastih talasanja. Ako Rusija ima informacije o spremanju novog Majdana u Srbiji, a koje nam je doneo Nariškin, sigurno će se aktivirati u zaštiti interesa – objašnjava Anđelković.

(Srpski Telegraf)

Check Also

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM …