Home / TEMA DANA / ĐORĐEVIĆ ZATRESAO JAVNOST: POKRENUT PROJEKAT KOJI ĆE UNIŠTITI JADAR I PODRINjE!

ĐORĐEVIĆ ZATRESAO JAVNOST: POKRENUT PROJEKAT KOJI ĆE UNIŠTITI JADAR I PODRINjE!

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se danas povodom posete ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović Loznici, gde je obišla radove na budućem rudniku litijuma multinacionalnog koncerna Rio Tinto.

„Smatram da je izuzetno licemerno obilaziti ovakav projekat i promovisati ga na Svetski dan voda. Rudnik litijuma će uništiti reku Jadar, zagadiće vodoizvorišta za čitav loznički kraj, a ozbiljno će ugroziti i Drinu i Savu“, kaže Đorđević.

On podseća da su lokalna udruženja već zatražila da se van snage stavi Prostorni plan za područje Jadar, upravo zbog opasnosti od zagađenja vodoizvorišta, kao i zbog „netačno prikazanih podataka o otpadnim vodama, koje je kompanija Rio Tinto dostavila“.

„Aktivisti su ispravno ukazali da će ovaj rudnik trošiti više vode nego cela Mačva, a otpadne vode će se ispuštati direktno u Jadar i Drinu!“ upozorava predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević objašnjava kako je ministarka Mihajlović danas istakla da se ništa neće raditi dok se ne izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ali ukazuje na to da su radovi na krčenju šume za ovaj projekat već otpočeli, te da je kod sela Brezjak bespravno posečen hektar stare hrastove šume.

„To je najbolji primer kršenja zakona u vezi sa ovim projektom. Seče se šuma bez ikakvog plana, studije ili dozvole, a kada građani i lokalna udruženja poput „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ upute konkretna pitanja, kao odgovor dobiju pamflete. To je samo jedan od razloga zbog kojih ovaj projekat neće proći, a odgovorni za dosadašnje uništavanje ovog dela Srbije će morati da odgovaraju“, zaključio je Đorđević.

(SRBIN.info)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …