Home / TEMA DANA / DJUKANOVIĆ POVLAČI POTEZ KOJI ĆE IZAZVATI GRAĐANSKI RAT

DJUKANOVIĆ POVLAČI POTEZ KOJI ĆE IZAZVATI GRAĐANSKI RAT

Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja, policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Crnogorski MUP navodi da u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja, ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira, prenosi Tanjug.

MUP navodi i da ostvarivanje demokratskog prava učesnika litija na ulicama širom Crne Gore ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Kao primer, navodi da je zbog prekida u saobraćaju kretanje „potpuno onemogućeno“ na određenim relacijama, pa se dovodi u pitanje normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana, iz čega može da proistekne i „narušavanje javnog reda“.

Sa bezbednosnog aspekta policija ceni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije, budući da je značajan deo njenih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji, saopštava MUP.

„Primetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga, tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje“, tvrdi crnogorski MUP.

Check Also

RUSKI ANALITIČAR: POSLEDNJI DANI EVROPE SU POČELI- OVO SU RAZLOZI I ČINJENICE..

Evgenij Satanovski je siguran da će evropske zemlje rasti i širiti sve vrste sujeverja, sekti, …