Home / TEMA DANA / DODIK POTVRDIO DA SE SPREMA ODVAJANJE OD BiH- EVO ŠTA SE DEŠAVA…

DODIK POTVRDIO DA SE SPREMA ODVAJANJE OD BiH- EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Raditi u Sarajevu je neka vrsta mučenja, jer je nemoguće doći do nekih racionalnih odnosa, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u.

„Raditi u Sarajevu nije relaksirano, to je neka vrsta mučenja. Nemoguće je doći do odluka, čak i kada su racionalne. Trudio sam se da dam neki impuls i uradimo neke stvari koji ne zadiru u ono što je ono što jeste suština iako BiH ne može da kaže da još ima sigurnu političku budućnost“, rekao je Dodik.

„Kroz Sarajevo ne šetam, automobilom se odvezem iz Istočnog Sarajeva na sednice Predsedništva“, ističe Dodik.

Dodik kaže da bi izmenama Ustava iz 1992. trebalo da se ojača uloga Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da je i da je visoki predstavnik u BiH „međunarodni kradljivac“.

„Visoki predstavnik u BiH je međunarodni kradljivac jer je krao ovlašćenja i prava i pokušao da manipuliše sa navodnom saglasnošću u nekim ranijim odlukama političkih elita u Srpskoj. On nije ni razgradio ni ukinuo Srpsku, a ni izgradio BiH“, ističe Dodik.

POTREBNO POBOLJŠATI I OJAČATI USTAV SRPSKE

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je povodom 27 godina od donošenja Ustava Republike Srpske da taj ustav treba da bude poboljšan u nekim stvarima i ojačan zato što su Srpskoj intervencijama visokog predstavnika u BiH oduzete neke nadležnosti.

„Visoki predstavnik u BiH intervenisao je u Ustav sa tridesetak amandmana, menjajući njegovu suštinu“, rekao je Dodik za RTS i istakao da je Republika Srpska narodni projekat, te podsetio da je on kao poslanik prisustvovao donošenju njenog Ustava 1992. godine.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik je sada u BiH samo za, kako oni to kažu, ne daj Bože, ako dođe do razgradnje BiH da to spreče.

„Naravno, neće ni to moći da sppeče. Ukoliko se u BiH ne postigne konsenzus, neće tu pomoći ni visoki predstavnik“, dodao je Dodik.

On je istakao da institucija visokog predstavnika ne može imati podršku Republike Srpske, posebno ne nekadašnji visoki predstavanik Pedi Ešdaun koji je delimično i uspeo da devastira poziciju Srpske.

Dodik je naglasio da je dobio političku podršku naroda za mesto u Predsedništvu BiH, čija je pozicija devastirana, takođe, odlukama visokog predstavnika.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Dodik je istakao da je Republika Srpska sa svoje strane učinila sve, kao i Hrvati, a da se čeka samo bošnjačka politička struktura koja stalno spekuliše i nešto čeka.

On je ocenio da bošnjački političari žele da sačuvaju postojeću strukturu Savjeta ministara, te istakao da time rizikuju da blokiraju svu zemlju.

Dodik je istakao da je u Predsedništvo BiH izabran voljom srpskog naroda da ojača poziciju Republike Srpske u BiH.

Ako Ustavni sud prihvati inicijativu SDA,

SPROVEŠĆEMO REFERENDUM I ODVOJITI SE OD BIH

Ako inicijativa SDA o promeni imena Republike Srpske bude pred Ustavnim sudom i bude potvrđena, mi ćemo sprovesti referendum i odvojiti se od BiH, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u.

„Ako inicijativa dođe pred Ustavni sud – mi smo se složili, i vlast i opozicija i rekli smo da ćemo preduzeti mere za utvrđivanje našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH“, rekao je Dodik.

Dodik kaže da će u tom slučaju biti napada sa Zapada, ali da postoje zemlje koji bi to podržale.

„Izračunali smo:  najmanje 10 zemalja bi podržale naš status“, ističe Dodik.

Dodik ističe da ako traže da se nešto doda u naziv Republike Srpske, samo se može dodati termin „Zapadna Srbija“.

„Razgovarati sa SDA ne znači prihvatiti njihove politike. Ja sam veoma jasno odgovorio Izetbegoviću vezano za inicijativu da bude izvršena promena naziva Republike Srpske. Možemo mi, ako već traže da se nešto doda, dodati Republika Srpska – Zapadna Srbija, jer je to nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili“, kaže Dodik.

Dodik kaže da je otišao u Sarajevo da ojača poziciju Srpske, te traži da se poštuje Dejstonski sporazum.

„Sam Dejtonski sporazum je dao mogućnost da tri strane, odnosno dva entiteta i tri naroda, mogu da naprave bilo koji drugi aranžman izvan onoga što je dejtonska BiH, ako postoji saglasnost. Svi iz toga pokušavaju da iskoriste najbolje za sebe.

Ono što mi bazično tražimo u Republici Srpskoj, jeste da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, to znači da se poštuje Ustav BiH i to je politički legitiman zahtev.

Samo zato što smo mi to tražili i što se to sukobljavalo sa tendencijom visokog predstavnika koji je gradio BiH mimo Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava – mi smo proglašeni „lošim momcima“, jer nismo prihvatili taj put.

Oni su se bavili kriminalom i kršili su Ustav. Međunarodni ugovori se tumače i sprovode, a ne i mijenjaju. Visoki predstavnik je menjao međunaroni ugovor koji se zove Dejtonski sporazum“, kaže srpski član Predsedništva BiH.

Check Also

NEĆE PROĆI KAKO SU MILO I DRITAN ZAMISLILI: PODIGAO SE NAROD U CRNOJ GORI- POČELI PROTESTI (VIDEO)

U Crnoj Gori se održavaju protesti zbog najave izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi. Na skupovima se …