Home / TEMA DANA / DODIK POVUKAO NAJOPASNIJI POTEZ U KARIJERI: Zapad šokiran!

DODIK POVUKAO NAJOPASNIJI POTEZ U KARIJERI: Zapad šokiran!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je do sada najopasniji potez, koji će SAD, NATO i Federaciju BiH potpuno izvesti iz takta. On je odlučio da u obeležavanju Dana RS 9. januara odbije bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH, i da za taj dan postroji specijalnu jedinicu Republike Srpske i to u posebnim uniformama koje će biti primerene obeležavanju Dana Republike.

Politikolozi smatraju da Dodik vuče poteze koji idu u pravcu stvaranja uslova da jednog dana on ili neka nova generacija političara raspiše referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je očigledno da međunarodna zajednica nije spremna da vrati barem deo otetih nadležnosti koje je dobio srpski entitet prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Ne želim više da imam polemiku o ovome – kategoričan je bio Dodik i naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast Republike Srpske u uniformama koje će biti primerene obeležavanju Dana Republike.

Potez predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da odbije bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara, politikolog Aleksandar Pavić vidi kao potpuno logičan.

– Sa nivoa BiH se non-stop osporava i Republika Srpska i pogotovu Dan Republike Srpske i zbog toga je morao da bude organizovan referendum. Tako da, s obzirom da Bakir Izetbegović u poslednje vreme ponovo pojačava napade na Republiku Srpsku, opstruiše postizanje dogovora i oko razgraničenja sa Srbijom, potpuno je logično da centralna proslava Republike Srpske bude stvar Republike Srpske – smatra Pavić.

Licemerno je, dodaje taj politikolog, na kraju da bilo kakva struktura iz BiH učestvuje u proslavi.

– Ne bih tu učitavao ništa više od toga. Sad, de fakto to jeste iskazivanje nekog suvereniteta, atributa države, a Republika Srpska ima pravo na to jer je postojala pre nego što je uspostavljena Dejtonska Bosna i Hercegovina. Tako da je prema meni nužno raščišćavanje stvari. Ovo je lucidan potez da ne bude nikakvih nedoumica šta se slavi 9. januar i što se mene tiče, mislim da je to briljantan potez koji ne treba nikom ni da smeta – jasan je Pavić.

Odluka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika je prema mišljenju analitičara iz Banjaluke Anđelka Kozomare nova i iznenađujuća za sve u BiH i naravno u Republici Srpskoj, ali nije neočekivana.

Traba podsetiti, ukazuje Kozomara, kako je prošle godine za Dan Republike bilo problema oko postrojavanja počasnog voda srpskih vojnika i da je član predsedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić imao velikih problema i pre toga i posle toga, zato što je kao predsedavajući predsedništva u to vreme naredio da se počasni vod postroji 9. januara u Banjaluci.

Da bi izbegli te komplikacije, rezonuje Kozomara, očigledno je da Dodik ne želi više da dovodi u neprijatnu situaciju ni Republiku Srpsku ni Mladena Ivanića i odlučio je da pokaže da Republika Srpska ima nešto što je do sad bilo nepoznato javnosti.

– Za sad je to počasni vod od 50 policajaca u nekim novim uniformama koje niko do sad nije video. Dakle, Dodik na mala vrata uvodi oružanu silu Republike Srpske – tvrdi Kozomara.

Naravno, kategoričan je on, da će biti burne reakcije u Sarajevu, ne samo na ovu njegovu izjavu, nego pogotovu posle 9. januara, kad se vidi kako to sve izgleda, čime su naoružani ti počasni gardisti i kako će izgledati taj defile.

S druge strane, Aleksandar Pavić sumnja da će hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović da reaguje negativno, prvo i zbog sopstvenih problema koje ima i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Sarajevom ali i zbog stvarno dobrog odnosa koji je uspostavio sa Miloradom Dodikom.

– A što se tiče Bakira Izetbegovića, baš bi bilo zanimljivo da Bakir svm ponudi počasni vod vojske BiH na obeležavanju Dana vojske Republike Srpske, jer bi to praktično značilo da i Bakir Izetbegović priznaje Dan Republike Srpske – kategoričan je Pavić.

Bilo bi potpuno apsurdno, dodaje taj politikolog, kad bi se sad iz redova Bošnjaka, SDA i Bakira nešto bunili, jer sumnjam da oni hoće da učestvuju u proslavi u Banjaluci.

– Oni to osporavaju. Tako da svaka kritika sa njihove strane bi tek bila novo licemerje. Oni mogu da budu zadovoljni što neće nikakva centralna institucija da uzme učešća u obeležavanju Dana Republike Srpske – sugeriše Pavić.

Predsednik Srpske Milorad Dodik, prema mišljenju Anđelka Kozomare, vuče poteze koji idu u pravcu stvaranja uslova da jednog dana on ili neka nova generacija političara raspiše referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je očigledno da međunarodna zajednica nije spremna da vrati barem deo otetih nadležnosti koje je dobio srpski entitet prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Dakle, jedino rešenje je da Republika Srpska pokuša samostalno da gradi svoju budućnost i Dodik pokazuje i ovim primerom specijalne policijske garde da ozbiljno razmišlja o svim elementima koje treba da ima jedna država – zaključuje Kozomara.

(Sputnik)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …