Home / TEMA DANA / DOKLE SMO DOŠLI: STRANCI NAM PONIŽAVAJU RADNIKE, A DRŽAVA IH ČAŠĆAVA SA MILIONIMA SUBVENCIJA I HEKTARIMA PLODNE ZEMLJE..

DOKLE SMO DOŠLI: STRANCI NAM PONIŽAVAJU RADNIKE, A DRŽAVA IH ČAŠĆAVA SA MILIONIMA SUBVENCIJA I HEKTARIMA PLODNE ZEMLJE..

Strane ulagače u Srbiji dočekujemo raširenih ruku. Topla dobrodošlica od 10 hiljada evra po radniku, milionske subvencije iz državnog budžeta, hektari plodne zemlje na poklon.

Dolazak stranih ulagača značio je otvaranje novih radnih mesta, novu nadu za bolji život i saradnju na obostranu korist i zadovoljstvo. U praksi, ta radna mesta podrazumevaju minimalnu zaradu, maksimalan broj radnih sati, neplaćene prekovremene sate, konstantan pritisak i ucene, a nekad i fizičko zlostavljanje. Ponižavanje srpskog radnika se tu ne zaustavlja.

Neke od stranih spasilačkih firmi su rešile da svoje zaposlene za rekordrdne rezultate nagrade sibolično – krofnom. Velikodušno, nema šta.

Prekovremeni rad, psihičko i fizičko zlostavljanje, otpuštanje i ucenivanje, a sve za male plate, koje su često republički minimalac su surova realnost, koju radnici zaposleni u firmama stranih ulagača žive svakodnevno.

Kineski marketing – kao kineske patike

Kineski Ziđin, nakon što je radio i danju i noću, bez dozvole, bez studije uticaja na životnu sredinu, u neposrednoj blizini domova, stanovnika Bora, pametno se dosetio da „podstankne“ zaposlene da pišu hvalospeve o kompaniji koja je i u Kini plaćala više milionskih kazni za zagađenje. Ova kompanija je kineskim i srpskim radnicima u poslala poziv za učešće na literarnom konkursu svojim zaposlenima na temu „Ziiđin i ja“. Prva tri najbolja literarna rada biće nagrađena sa 15.000, 10.000, odnosno 5.000 dinara. Rezultate konkursa nisu javno objavili.

Luksemburg časti sok

Poruka o „čašćavanju radnika sokom i kolačem“ umesto bonusa, jer su ostvarili rekord u proizvodnji, objavljena u grupi „Radnici i radnice za pravedno društvo“ izazvala je u najmanju ruku bes, piše Luftika.

Naime, u toj grupi osvanula je fotografija poruke, verovatno okačena na oglasnu tablu jene farbrike u Srbiji, a prema komentarima u pitanju je Tigar Tyres koja je stoprocentnom vlasništvu kompanije Michelin Finance iz Luksemburga, na kojoj piše:

„Dana 02.09.2020. godine ostvaren je rekord u proizvodnji od ukupno 24.304 komada proizvedenih dobrih guma. S tim u vezi rukovodstvo fabrike je donelo odluku da svi zaposleni u fabrici dobiju u menzi po kolač i sok u znak zahvalnosti. Podela će biti organizovana 04.09.2020. godine, počevši sa trečom smenom. Hvala svima na ogromnom trudu“.

Nemci častili po krofnu

Fabrika „Leoni“ odlučila je da svoje zaposlene obraduje „Slatkim danom“, jer su postignuća zaposlenih bila dobra.

– Za sutra u našoj kantini je oganizovano deljenje jedne gratis krofne svakom zaposlenom u kompaniji Leoni – navodi se u njihovom saopštenju.

– Ovim gestom želimo da nagradimo naše zaposlene i ujedno iskažemo zahvalnost na trudu prethodnih dana, kao i da ih podstaknemo da nastave da doprinose rastu kompanije svojm radom – navode dalje iz kompanije.

Jednom krofnom žele da podstaknu zaposlene da doprinose rastu kompanije?

Južnokoreanci prevršili svaku meru

Radnici Jure koja je vlasništvo Koreanske kompanije YURA CORPORATION, štrajkovali su jer nemaju slobodan dan nedeljno, koji im pripada po zakonu. To nije kraj maltertiranju radnika iz Niša i Prokuplja koji trpe i fizičko i mentalno zlostavljanje, na koje niko u vlasti ne reaguje. O ovome je Danas izveštavao 2016. godine kada je predsednik sindikata Sloga, Željko Veselinović, rekao da njihova bitka sa Jurom traje već pet godina.

On je tom prilikom rekao da u Juri šikaniraju i maltretiraju radnike u svakom smislu, fizičkom i mentalnom.

– Podneli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije rešilo, osim u slačaju otpuštanja šestoro radnika još pre pet godina i to zato što su pokušali da osnuju sindikat. Doneta je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao – rekao je Veselinović za Danas.

Na posao nisu vraćene ni trudnice i porodilje koje su dobile otkaz u kragujevačkoj fabrici ispričao je Veselinović i rekao da je ista situacija u svim Jurinim fabrikama, Rači, Nišu, Leskovcu i da je zlostavljanje konstantno, kao i da je ponosan na radnike koji su ustali i odlučili da se pobune.

Da se situacija nije promenila svedoči potez ove kompanije iz februra ove godine, koja je SMS porukom otpustila 188 radnika.

Kako smo od splasilačkih investicija došli do mizernih plata i ponižavanja radnika? Vlast koja je sama sebe slavila zbog dovođenja ulagača koji će obezbediti radna mesta i napredak, na očigledne zloupotrebe srpskog gostoprimstva i državnih para ćuti.

Ćute i radnici, jer im posao im kakav – takav, potreban.

(luftika.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …