Home / TEMA DANA / DOLAZI VELIKI OBRAČUN NA GRANICAMA RUSIJE: Kijev se sprema za eskalaciju sukoba, stigli i strani plaćenici…

DOLAZI VELIKI OBRAČUN NA GRANICAMA RUSIJE: Kijev se sprema za eskalaciju sukoba, stigli i strani plaćenici…

Na teritoriju Donbasa stigao je veliki broj stranih plaćenika među kojima i visoki vojni oficiri iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, izjavio je portparol operativne komande samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Danil Besonov

On je napomenuo da su plaćenici stigli u jedinice 56. motorizovane pešadije i 406. artiljerijske brigade koje se nalaze u blizini naselja Urzuf. Osim toga, oni su stigli u štab specijalne taktičke grupe “Vostok”.

Ne isključujemo mogućnost da pristigli vojnici stranih oružanih snaga neposredno učestvuju u planiranju i sprovođenju ofanzive operacije – rekao je Besonov.

On je dodao da je pojavljivanje stranih oficira vezano sa pripremom ukrajinskih bezbednosnih snaga za eskalaciju sukoba na jugu Donjecke oblasti. Ranije je Luganska Narodna Republika saopštila da su se na kontakt-liniji aktivirali snajperisti i izviđačko-diverzantske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Narodna milicija LNR smatra da ukrajinske bezbednosne snage nameravaju da provociraju LNR da recipročne akcije tokom primirja. Primirje je stupilo na snagu 29. avgusta i vremenski se poklapa sa početkom školske godine. Portparol Narodne milicije Andrej Maročko izjavio je da ukrajinska komanda nastavlja da održava napetu situaciju u zoni sukoba i daje lažne izjave o granatiranju od strane LNR. Ranije su ukrajinske snage pokušale da provociraju snage DNR da otvore vatru.

Prema informacijama koje imamo, ukrajinska strana je pokušala da helikopterima i avionima duž kontakt-linije isprovocira naše oružane snage da prekinu primirje – rekao je ministar odbrane samoproglašene republike Vladimir Kononov. Da je vojska DNR podlegla provokacijama, narušavanje primirja bi zabeležili novinari i pripadnici misije OEBS-a koji su se nalazili na teritoriji pok kontrolom Kijeva, dodao je on.

Kononov je naveo da je situacija kontakt-liniji pod kontrolom snaga samoproglašene republike. Ranije je DNR saopštila o pripremi ofanzive Oružanih snaga Ukrajine nakon pogibije Aleksandra Zaharčenka.

(Sputnik)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …