Home / TEMA DANA / DR PAVIĆ UPOZORAVA DA BI GLOBALNI SUKOB MOGAO DA POČNE NA BALKANU.. (VIDEO)

DR PAVIĆ UPOZORAVA DA BI GLOBALNI SUKOB MOGAO DA POČNE NA BALKANU.. (VIDEO)

Postoje više potencijalnih žarišta izbijanja globalnih ratova tokom 2020. godine, među kojima je i Balkan, tvrdi politikolog Aleksandar Pavić.

Pavić kaže da je izraelaski lobi odgovoran za američi napad na iranskog generala Kasem Sulejmanija u Iraku i da Izrael želi da gurne Ameriku u sukob sa Iranom. Međutim, Pavić smatra da je nakon atentata i iranskog odgovora došlo do smirivanja situacije i da je mnogo veća opasnost po svetski mir predstavljaju turske ambicije u Mediteranu.

Pavić kaže da Tursko uključivanje u libijski sukob na strani Vlade Nacionalnoj jedinstva sa sedištem u Tripoliju zapravo pokušaj Erdogana da stavi pod svoju kontrolu gasne potencijale Mediterana.

Istovremeno Erdogan želi da eksplatiše i gasna nalazišta nadomak Kipra. On je objasnio da ovo ugrožava Kipar, Grčku, Egipat, Izrael, SAD i EU i da je zato Mediteran mnogo vrelija tačka za potencijalni rat.

Ukrajina je takođe mesto na kome je lako pokrenuti novi sukob kaže Pavić dodajući da će rizik za to biti najveći tokom najavljenih velikih NATO vežbi na granicama Rusije koje će se održavati tokom 2020. godine, a koje imaju za cilj da pokažu koliko brzo SAD i NATO mogu da prebace oružje i snage blizu Rusije.

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, Pavić smatra da su SAD naterale Mila Đukanovića da krene u obračun sa SPC i Srbima. On veruje da Đukanoviću nije bilo u interesu da sada izazove krizu ali da je bio prisuljen od svojih nadređenih.

Prema njegovim procenama Đukanović će iz ovog sukoba izaći, u najmanju ruku, prilično oslabljen i da je reakcija SPC i vernika i njihova mobolizacija u odbrani vere bila iznenađenje za režim u Podgorici.

Prema njegovim rečima, BiH je u stalnim tenzijama zbog pokušaja da se ukine Republika Srpska, takođe migranti se u sve većem broju zadržavaju u BIH, a da oni mogu biti iskorišćeni za destabilizaciju situacije.

Kao potencijalnu kriznu tačku u 2020. godini Pavić vidi i Severnu Makedoniju jer, kako tvrdi, SAD žele da spreče završetak projekta pruge od luke Pirej ka Mađarskoj koja je deo kineskog projekta Novi put svile.

 

(Pravda)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …