Home / TEMA DANA / DRAMATIČAN POTEZ EVROPSKIH BANAKA: POVUKLE 280 MILIJARDI IZ AMERIČKIH KOMPANIJA- DOLAZI TEŽAK SVETSKI POTRES!

DRAMATIČAN POTEZ EVROPSKIH BANAKA: POVUKLE 280 MILIJARDI IZ AMERIČKIH KOMPANIJA- DOLAZI TEŽAK SVETSKI POTRES!

U protekle tri godine četiri najveće investicione banke u Evropi – Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS i Barclays – povukle su svoju imovinu iz svojih glavnih američkih konglomerata u ukupnom iznosu od 280 milijardi dolara.

Ova dramatična „reorganizacija“ poslovanja otkriva kako banke rešavaju svoje hronične probleme povezane sa profitabilnošću poslovanja u Sjedinjenim Državama.

Od 2016. godine su divovi bankarskog sektora bili prisiljeni da prenesu većinu finansijskih operacija koje su vodili u Sjedinjenim Državama na takozvane intermedijarne konglomeratne kompanije, koje su kapitalizovane nezavisno i podvrgnute testovima sa ciljem procene njihove sposobnosti da izdrže buduće krize. U tri godine su spomenute banke svoju imovinu kod ovih entiteta smanjile za preko 34 odsto početne vrednosti.

To smanjenje je u određenoj meri posledica smanjenja njihove prisutnosti u Sjedinjenim Državama, ali najvećim delom je ono sprovedeno zbog potrebe da se imovina prenese na subjekte koji podležu manjoj regulaciji od strane Američke vlasti.

Švajcarska banka Credit Suisse je predvodnik ovog trenda, koja je smanjila imovinu u intermedijarnim konglomeratima u vrednosti od 105 milijardi dolara.

Odmah je usledila nemačka Deutsche Banka koja je smanjila svoju imovinu za 86,3 milijarde dolara, odnosno sa 203 na 116,7 milijardi dolara. Zbog toga se, u istom razdoblju, imovina glavnog ogranka Deutsche Banke u Sjedinjenim Državama povećala sa 45 na 175 milijardi dolara.

Pre 2016. je Deutsche Banka bila oštro kritikovana zbog korišćenja složenih američkih struktura za obavljanje operacija na Vol Stritu bez ograničenja kapitala i koristila je minimalni kapital u zahtevu za solventnost kog na određenoj teritoriji mora da ispuni neka kreditna institucija.

Izvor blizak ovom slučaju je rekao za Financial Times da se promena imovine delom odnosi na optimizaciju kapitala.

Kapitalizacija Barclaysa u američkim kompanijama je u međuvremenu pala za 61 milijardu. Britanska banka je više predana Sjedinjenim Državama od svojih stranih rivala zbog akvizicije Lehman Brothersa, nakon krize 2008. godine.

“U poređenju sa nekim od naših konkurenata mi realizujemo najveći procenat poslovanja u Sjedinjenim Državama“, poručili su iz Barclaysa.

„Zbog toga su SAD za nas od temeljnog značaja. Gotovo kao da ima dvostruku lokaciju”, objasnio je jedan od rukovodioca Barclaysa, Džo Mekgrat.

Najmanje smanjenje imovine prijavila je švajarska banka UBS. Između 2016. i 2019. ova finansijska institucija je povukla samo 25 milijardi dolara iz spomenutih intermedijarnih konglomerata.

Denis Keler, izvršni direktor lobija Better Marketsa, veruje da su ove strategije evropskih banaka zabrinjavajuće i predstavljaju “klasičnu regulatornu arbitražu” koja će porezne obveznike i institucije Federalnih rezervi ponovo izložiti riziku, s obzirom da će morati da ih “spašavaju” u slučaju krize.

Jednostavno rečeno, evropski bankarski divovi povlače kapital iz američkih kompanija i premeštaju ga na sigurno, izvan dosega američkih vlasti, što je pokazatelj visoke doze opreza na sve brojnije naslove o nadolazećoj recesiji u Sjedinjenim Državama.

(logicno.com)

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …