Home / TEMA DANA / DRAMATIČAN PREOKRET: SAD PRIZNALE GUBITKE U NAPADU IRANSKE VOJSKE- ZAPANJUJUĆI PODACI

DRAMATIČAN PREOKRET: SAD PRIZNALE GUBITKE U NAPADU IRANSKE VOJSKE- ZAPANJUJUĆI PODACI

U zaprepašćujućem preokretu, Pentagon je polako počeo da otkriva istinu iranskog, osvetničkog napada na američku vazdušnu bazu u Iraku, ranije u januaru.

Prema objavljenom izveštaju, oko 34 američka vojnika doživela su traumatične povrede mozga posle iranskih napada na dve američke baze početkom ovog meseca, rekao je Pentagon, uprkos prethodnim tvrdnjama administracije da povrede nisu „ozbiljne“.

SAD su uspele da u velikoj meri smanje broj „KIA“, ubijenih u akcijama, žrtve za koje je zakonski neophodno da se prijave drugačije, zbog tehnologija za održavanje života koje su dostupne na mestu izvlačenja.

Medicinski helikopteri opremljeni su sistemima za održavanje života koji mogu da održe bazne metaboličke funkcije inače umrlih vojnika.

Stoga izraz „traumatična povreda mozga“ ne obuhvata sve, već verovatno uključuje većinu onih koje će američki vojni lekari na kraju isključiti sa aparata jer im je mozak već van funkcije. Efikasno je korišćen kao eufemizam za opisivanje vojnika ubijenih u akciji. Kasnijim utvrđivanjem njihove smrti u bolnici izbegava se negativna kampanja u štampi i porodice umrlih mogu biti lišene nadoknade zbog njihove smrti.

Iranski mediji javili su da je u napadu poginulo više desetina američkih vojnika. Iranski mediji dalje su prenosili informacije iz Kuvajta i Nemačke gde su viđena tela i sanduci ubijenih vojnika koji su unošeni u obe zemlje.

Osam još uvek živih američkih vojnika, prethodno prebačenih u Nemačku, sada su u SAD-u na daljem lečenju, priznao je Pentagon na konferenciji za novinare u petak. Još devet ih je ostalo u Nemačkoj, gde se leče, a 16 ih je ponovo na dužnosti u Iraku nakon postavljene dijagnoze.

Trampova administracija je na početku saopštila da napadi iranskih raketa 8. januara na dve koalicione baze u Iraku nisu rezultirali nikakvim američkim žrtvama. Kasnije se pokazalo da je „nekoliko“ lečeno od simptoma potresa, broj koji se na kraju popeo na 11 koji su poslati van zemlje na postavljanje dijagnoze.

Predsednik Donald Tramp je konstantno minimizovao povrede, tvrdeći ranije ove sedmice da je „čuo ranjene vojnike da imaju glavobolju“, ali je i insistirao da „nije ozbiljno … u odnosu na druge povrede koje je viđao“.

Teheran je izveo precizne napade na baze koalicije Al-Asad i Erbil u znak odmazde zbog atentata Trampove administracije na aerodrom u Bagdadu. Iako je šteta na osnovnoj infrastrukturi bila velika, saopšteno je da nije bilo ljudskih žrtava.

Uprkos glasanju u iračkom parlamentu ranije ovog meseca, kada su sve strane trupe pozvane da napuste zemlju, američka vojska insistirala je na ostanku.

Masovni protest protiv onoga što se doživljava kao okupacija SAD-a preplavio je ulice, a demonstranti su zahtevali da se Vašington povuče ili da se suoči sa strašnim posledicama. Ubistvo Solejmanija uveliko je ujedinilo iračko stanovništvo sa Iranom protiv Amerikanaca.

Webtribune.rs

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …