Home / TEMA DANA / DRAMATIČAN SUKOB KOJI KRIJU: Rusi sa udarnim SU-34 ušli u Liban i rasterali izraelske ratne avione- IZRAEL ĆUTI

DRAMATIČAN SUKOB KOJI KRIJU: Rusi sa udarnim SU-34 ušli u Liban i rasterali izraelske ratne avione- IZRAEL ĆUTI

Izraelske ratne avione presrele su ruske letelice nad Libanom, uprkos dogovoru između Izraela i Rusije da se izbegava konflikt između te dve zemlje.

Izraelski mediji, pozivajući se na libanske i ruske, su naveli da su dva aviona izraelskih vazduhoplovnih snaga F-15 presreli avioni Suhoj Su-34 iznad Tripolija i primorali ih da se udalje. Ni Rusija, ni Izrael nisu zvanično potvrdili te izveštaje.

Objavljen je video-snimak na kome se vidi kako ruski avioni nadleću Liban, ali nema izraelskih letelica.

Izraelski Hadašot njuz javlja da su ruski avioni možda učestvovali u vežbama iznad obale Sredozemnog mora u Libanu i Siriji, ali su morali da slete zbog lošeg vremena.Al Masdar njuz je javio da je to prvi put posle više meseci da su ruski avioni ušli u libanski vazdušni prostor iz Sirije. Ta novinska agencija dodaje da se ne zna razlog misije.

Izraelski avioni navodno često lete iznad Libana u izviđačkim misijama. Uz to mnogi izraelski napadi iz vazduha na ciljeve u Siriji izvedeni su iz libanskog vazdušnog prostora.

Prošle nedelje je komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga Amikam Norkin izjavio da su izraelski avioni tipa F-35 stelt izveli vazdušne udare najmanje dva puta.

On je pokazao fotografiju tog borbenog aviona kako leti iznad Bejruta, što bi se moglo shvatiti kao pretnja libanskom proiranskom Hezbolahu.

Početkom ovog meseca premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da nema razloga da se veruje da će Kremlj ograničiti slobodu izraelskih operacija u regionu.

Zbog ruskog prisustva u Siriji Izrael i Moskva su u septembru 2015. uspostavili mehanizam da se izbegnu sukobi i potencijalno fatalno nerazumevanje.

Međutim, taj sistem je ograničen, kako tvrdi neimenovani zvaničnik izraelskih vazduhoplovnih snaga.

Izrael ne informiše Ruse pre napada na Siriju, niti Izraelci znaju ruske planove. Zato se kaže da se ne radi o saradnji već o bezbednosnim merama kako se dve strane ne bi međusobno povredile, naveo je isti izvor.

(Beta)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …