Home / TEMA DANA / Drecun otkriva plan Prištine za osvajanje severa Kosova..

Drecun otkriva plan Prištine za osvajanje severa Kosova..

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija 1

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da su događaji oko voza posledica dugotrajnog političkog, ekonomskog pritiska koji Priština vrši na Srbe na KiM. Milovan Drecun

On smatra da ti događaji imaju veze sa međunarodnim činiocima, ali i da je važno „da vidimo kako će se ponašati buduća američka administracija, jer će od toga u mnogome zavisiti budući razvoj događaja na i oko Kosmeta“.

– Događaji oko voza su posledica dugotrajnog političkog, ekonomskog pritiska koja Priština vrši na Srbe na KiM, pritiska na dijalog i sprečavanje njegovog nastavka, kao i sprečavanje realizacije najvažnijeg dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština – rekao je Drecun na RTS.

On je naglasio da postoje planovi Prištine za „osvajanja severa“ i instaliranje njenih institucija, što svedoči snažna militarizacija severa – na potezu Podujevo, Bajgora, južna Kosovska Mitrovica, što, kako kaže, svedoči da je Priština pripremila brzi upad.

– Imamo Rosu koja se služi teroriostičkim metodama. Oni su sami postavili eksploziv na šinama, a zatim je jedinica krenula da vidi da pruga nije minirana. Sve je iskorišteno za diverzantski upad – kaže Drecun.

Komentariušući navode Prištine da je za dijalog sa Beogradom, Drecun kaže da „kada sa dugim cevima, blindiranim vozilima krenete da sprečite slobodu kretanja srpskog naroda onda ne možete da kažete da ste za dijalog“.

– Taj plan je propao, ali ne može se reći da je Priština posvećena nastavku dijaloga. Ovo je bio klasičan pokušaja izazivanja incidenata koji bi mogli da prerastu u oružano nasilje – kazao je Drecun.

Ocenjuje da događaji oko voza imaju veze sa međunarodnim činiocem, i podseća da su odlazeća američka administracija i administracija u Londonu bili najsnažniji fakrtor podrške Prištini u donošenju zakona o kombinatiu Trepča.

– Polako Priština se uvodi u neku vrstu geopolitičkog taoca u sudaru velikih sila na Balkanu – smatra Drecun.

On kaže da Beograd treba racionalno da pristupi rešavanju ove situacije, da treba da insistira na normalizaciji odnosa, ali i da insistira na demilatarizaciji južno od Ibra.

– Brisel je pokrovitelj dijaloga, oni bi trebalo da zakažu i nastavak dijaloga, ali pre toga treba da se stvore uslovi za nastavak – kaže Drecun.

O smatra da je važno da „vidimo kako će se ponašati buduća američka administracija, jer od toga će u mnogome zavisiti budući razvoj događaja na i oko Kosmeta“.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …