Home / TEMA DANA / DUGIN UPOZORIO SRBE: „Napadnuta je i treća, poslednja linija odbrane!“ (VIDEO)

DUGIN UPOZORIO SRBE: „Napadnuta je i treća, poslednja linija odbrane!“ (VIDEO)

Ruski geopolitičari Aleksandar Dugin i Leonid Savin, kao i umetnik Aleksej Gintovt, na Vidovdan su u Beogradu održali konferenciju na kojoj je predstavljen rad Međunarodog evroazijskog pokreta. Na konferenciji održanoj u hotelu „Moskva“ ovi istaknuti ruski mislioci govorili su o geopolitičkoj situaciji u svetu i na Balkanu, šansama Srbije u Evroazijskom savezu i radu Međunarnog evroazijskog pokreta.
Aleksandar-Dugin-45z
Aleksandar Dugin rekao je da njegova podrška srpskom narodu traje već 26 godina, ali da se u tom periodu dosta toga promenilo na Balkanu i da je zapad konstantno vršio agresiju nad Srbima na Balkanu i Srbiji i doveo je u tešku situaciju.

Dugin je rekao da budućnost Srbije danas zavisi dosta od Rusije navodeći primer podrške Rusije teritorijalnoj celovitosti Srbije. On je rekao da Srbija nema dovoljno snage da se sama izbori sa izazovima kojima je izložena od strane EU i NATO.

Analizirajući sadašnju situaciju, Dugin je rekao da je Zapad okupirao deo teritorije Srbije, da su na vlast dovedeni političari koji su pomirljivi sa situacijom i da je suverenitet zemlje na najnižem nivou od vremena vlasti Slobodana Miloševića.

– Vaš suverenitet je danas slabiji nego pre godinu dana – ukazao je Dugin i skrenuo pažnju da volja političara u Beogradu za odbranu Kosova slabi.

– Ako se Beograd ne bori kako će se Rusija boriti za Kosovo?- upitao je Dugin.

On je rekao da je zapad uspešno oslabio prve dve linije odbrane Srbije, a to su vojna i politička moć, a da je pod napadom treća i zadnja linija odbrane, srpski identitet.

– Ostala vam je još jedna – poslednja linija odbrane, to je srpski identitet, vera, obrazovni sistem, srpski duh i princip. I pre ste u istoriji gubili sve, ali sve ste uspeli da povratite jer ste sačuvali identitet – rekao je Dugin.

On je rekao da se sada dešavaju dva različita procesa u Srbiji i Rusiji.

– Srbija gubi suvrenitet i dalje slabi, to je proces dekadencije. Rusija jača svoj suverenitet, ali još ne dovoljno da bi se bavila Srbijom.

Kada Rusija bude imala dovoljno snage da stvori multipolarni svet tada će se promeniti odnosi snaga u Evropi i na Balkanu. Tada će Rusija moći da pruži ruku Srbiji i sve će se promeniti – rekao je Dugin dodajući da za to treba vremena.

Dugin je rekao da je najbitnije da Srbija i njen identitet i dalje postoje kada ta promena u svetu bude ostvarena.

– Atlantisti su okupirali telo Srbije, a sada žele da uzmu i dušu i sruše srpski identitet – upozorio je Dugin.

Leonid Savin objasnio je razvoj ideje o Evroazijskom ekonomskom savezu.

– Srbija se nalazi u još jednoj transformaciji. I dalje se oseća pritisak zapada, EU i SAD na Srbiju, sa druge strane se otvaraju druge mogućnosti. Ceo svet oseća da se dešavaju velike promene i da iz unipolarnosti prelazimo u multipolarnost.

Projekat Evroazijskog ekonomskog saveza upravo potvrđuje prelazak na multipolarnost. Upravo naš Međunarodni evroazijski pokret se bavi tim projektom na kome je Dugin radio pre 20 godina – rekao je Savin.

On je objasnio istorijat rađanja evroazijske ideje i pokreta u Rusiji do stvaranja Četvrte političke teorije koju je koncipirao Dugin. Savin je objasnio da Međunarodni evroazijski pokret radi na razvoju te ideje koja dobija sve više podrške u svetu.

Savin je rekao da udaljenost Srbije od članica Evroazijskog ekonomskog saveza nije prepreka da ona bude partner i učesnik tog saveza i naveo primer Jermenije koja je postala članica saveza iako nema zajedničku granicu sa drugim članicama.

Aleksej Gintovt je rekao da je imao priliku da upozna puno Srba koji su išli u Donbas i da su neki od njih bili smešteni u njegovoj kući na tom proputovanju. On je rekao da je kao arhitekta posmatrao Beograd i neki su mu ličili na istočnu, a drugi na zapadnu kulturum, ali da je sličnost Srba i Rusa neverovatna i da je srećan zbog toga.

Gintovt je rekao da i Srbija i Rusija danas preživljavaju teške trenutke, ali da je uveren da Četvrta politička teorija predstavlja pravac ka boljoj i srećnijoj budućnosti jer je zasnovana na tradiciji.

Pogledajte ceo snimak konferencije:


Nakon konferencije Aleksandar Dugin održao je predavanje na temu Četvrta politička teorija, a zatim je Leonid Savin održao predavanje na temu „Peto bojno polje“.

(Pravda)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …