Home / TEMA DANA / Džihadisti iz ISIL-a oborili sirijski avion, dok je bombardovao teritoriju kalifata!

Džihadisti iz ISIL-a oborili sirijski avion, dok je bombardovao teritoriju kalifata!

Džihadisti Islamske države u Iraku i Siriji (ISIL) oborili su danas sirijski avion dok je izvodio vazdušne udare na teritoriju takozvanog kalifata, javlja Rojters.

isil

To je prvi put da su borci Islamske države oborili vojni avion od kako su proglasili kalifat na delu Sirije i Iraka u junu. Avion je oboren izvan uporišta ISIL u gradu Raki, 400 kilometara severoistočno od Damaska.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je bilo pet vazdušnih napada na Raku.

Istražitelji UN za ratne zločine danas su upozorili svetske sile koje pripremaju vojnu akciju protiv džihadista da „zakon rata“ važi i za njih i da moraju da učine sve što je moguće da zaštite civile.

Predsednik SAD Barak Obama prošle sedmice odobrio je vazdušne napade na položaje Islamske države u Siriji, a oko 40 zemalja, uključujući 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv ISIL.

Na međunarodnoj konferenciji u ponedeljak u Parizu data je saglasnost za vojnu akciju protiv džihadista Islamske države u Iraku. Sirija je ponudila svoje pridruživanje koaliciji, ali vlade zapadnih zemalja isključile su ideju o takvoj saradnji, jer smatraju sirijskog predsednika Bašara el Asada delom problema.

Istražitelji UN za ratne zločine saopštile su da je ISIL počinila masakr verskih i etničkih grupa i da je zlostavljala žene. Međutim, vlada predsednika Asada ostaje odgovorna za većinu civilnih žrtava, navode istražitelji UN.

Pravila rata sadržana u Ženevskim konvencijama zahtevaju od strana u sukobu da prave razliku između vojnih i civilnih objekata, kao što su škole i bolnice i da izvode operacije koje su proporcionalne pretnji.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO! DR ŠEVARLIĆ PREDVIĐA DOLAZAK VELIKE NEVOLJE..! (VIDEO)

Dolazi nam glad i nestašice, koje se veštački izazivaju na globalnom nivou, a seljaci u …