Home / TEMA DANA / EKSKLUZIVNO! Bivši pukovnik JNA otkriva: Još 1978. na britanskom koledžu vežbali su bombardovanje Srbije!

EKSKLUZIVNO! Bivši pukovnik JNA otkriva: Još 1978. na britanskom koledžu vežbali su bombardovanje Srbije!

Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/Vladimir Dimitrijević
Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/Vladimir Dimitrijević
Pre nego što će postati pilot Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane JNA, Sarajlija Suad Hamzić poslat je 1977. godine u Veliku Britaniju na najprestižniji koledž NATO pakta – RAF Staf Koledž.

Tamo je bio u grupi sa oficirama kojima je 1978. na časovima naređeno da vežbaju napad na Jugoslaviju. Taj napad, po istim instrukcijama, desio se 21 godinu kasnije, kada je Srbija bombardovana.

U neku ruku sam bio vizionar. Ali bilo je van pameti izgovoriti 1978. godine da će Srbija biti bombardovana i da je to decenijama unapred planirano – kaže nam Suad 39 nakon pohađanja koledža i uspešne pilotske karijere.

Te jeseni, 1978. godine NATO je na britanskom koledžu proigravao vežbu pod nazivom “Intervecija na teritoriji Jugoslavije“. Ova intervencija, i tada na predavanjima, imala je za cilj stvaranje Velike Albanije.

Ja sam jedan od četiri jugoslovenska oficira koji su bili deo te vežbe NATO pakta. Koristili smo karte sa toponimima Jugoslavije. Tri koledža: pešadijski, vazduhoplovni (na kom sam bio ja) i mornarički su prvo vežbe vršili odvojeno, da bismo se na kraju svi ujedinili. Ne izmišljam, imam dokumente kao dokaz, bio sam učesnik te vežbe kao jedan od 760 oficira NATO pakta – kaže penzionisani pukovnik JNA.

Dodaje da ni američki ni engleski vojnici nisu doneli odliku da se provežbava intervencija na Jugoslaviju, već neko drugi.

– Političari su nam rekli da proigravamo taj scenario. Tako sam došao u situaciju da 1978. godine vežbam napad na svoju zemlju. Napad koji će se na kraju i desiti 1999. godine – priseća se Suad.

Pukovnik Hamzić je kasnije, u svojoj bogatoj karijeri leteo na F-84 Tunderjetu, F-86 Sabreu i svim verzijama MiG-21 koje je JNA imala u službi.

Bio je vojni ataše u Turskoj, naš pilot koji je testirao avione u SAD. Otišao je 1993. u penziju poručivši kolegama: “Sa vama više ne mogu, a protiv vas neću!”.

Hamzić je jedan od dvojice pilota Mig 21 koji je 20. avgusta 1970. poslat da “preplaši” američku Šestu flotu koja se našla blizu Briona dok je Tito bio na odmoru.

Nad Istrom je presreo američki “avaks”, a aprila 1974. nije uspeo da obori špijunsku sondu zakačenu za balon nad bosanskim šumama. Umakla mu je u oblake.

Sada je napisao knjigu “Letačke priče Suada Hamzića” u kojoj su detaljno opisane sve situacije u kojima se Suad našao tokom karijere, a to uključuje i susrete sa neidentifikovanim letećim objektima.

(Telegraf.rs/[email protected])

Check Also

NOGO: AKO VAS KRIMINALCI NAPADNU BAGEROM, ČEKIĆEM IMATE PRAVO DA IH UBIJETE! (VIDEO)

Političar Srđan Nogo najavio je da narod više neće dolaziti goloruk na proteste nakon što …