Home / TEMA DANA / Ekspert za bezbednost: Strani faktori nastoje da BiH uguraju u građanski rat, a linč Vučića uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan!

Ekspert za bezbednost: Strani faktori nastoje da BiH uguraju u građanski rat, a linč Vučića uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan!

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić izjavio je Srni da je očito da strani centri moći nastoje do krajnosti radikalizovati prilike u BiH i primenom različitih psiholoških operacija njene narode guraju na ivicu građanskog rata.

500

Ćeranić naglašava da je linč premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima trebalo da bude uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan.

On je rekao da svaki događaj koji ima značajniju političko-bezbjednosnu konotaciju treba posmatrati u kontekstu regionalnih pa i geopolitičkih prilika. Jedino na taj način, kaže on, događaj poput pokušaja linča premijera Vučića u Potočarima, može biti pravilno objašnjen.

Ćeranić dodaje da je u tom kontekstu prva asocijacija britanska rezolucija o Srebrenici koja, zahvaljujući ruskom vetu, nije usvojena u Savjetu bezbednosti UN.

– Britanci su bili neverovatno uporni, nudili su više verzija rezolucije i Ruse, koji su prvenstveno nameravali da pretnjom vetom spreče stavljanje rezolucije na dnevni red sednice Saveta bezbednosti, primorali da veto i upotrebe. Ali, zašto je Britancima toliko bilo stalo da rezolucija o Srebrenici bude usvojena, koji su im ciljevi bili, koje efekte su htjeli postiću? Odgovor, kao i obično, nudi ‘trag novca’ – ocenjuje Ćeranić.

Nakon što su ruski privrednici, kaže on, uvažavajući sugestiju predsednika Rusije Vladimira Putina, povukli deo novca iz britanskih banaka, a reč je o sumi od 174 milijarde dolara, Britanija se našla pred finansijskim krahom ravnom onom iz 2008. godine.

– Kako bi se sprečio bankrot, ponovo kao i 2008. godine, angažovana je Sanela Dženkins s namerom da odobrovolji kralja Salmana da uloži milijarde dolara u britanske banke, i tako predupredi finansijski krah. A šta bi Dženkisova u kontaktima sa saudijskim kraljem, kojeg poznaje još dok je bio šef obaveštajne službe kralja Fahda, kao protivuslugu za finansijsku pomoć mogla ponuditi nego širenje saudijskog uticaja u srcu Evrope, odnosno na teritoriji BiH koji se najlakše može postići radikalizovanjem prilika – ističe Ćeranić.

U tom kontekstu, dodaje on, treba posmatrati biritansku inicijativu za usvajanje rezolucije o Srebrenici, ali i hutbu kojom je u petak, dan uoči skupa u Potočarima, glavni imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis pozvao na „uništenje“ lobista protiv rezolucije o Srebrenici i njihovih porodica, kao i „entiteta sazdanog na zločinu i genocidu“.

– Ta džamija je pod ingerencijom Saudijske Arabije i ima eksteritorijalni status. Muderis za svoj rad ne odgovara reisu Kavazoviću, već starješinama iz Saudijske Arabije. Tako se otvara prostor za staru priču o vehabijskoj ideologiji i svim bezbjednosnim implikacijama koje su njeni sljedbenici stvorili u BiH – zaključuje Ćeranić.

(Srna)

Check Also

U EVROPI SE KRIJE NAJSTRAŠNIJE ZLO NA ŠEST LOKACIJA KOJE OKRUŽUJU SRBIJU!

„Slučajno“ objavljivanje informacija o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno naoružanje u Evropi nije …