Home / TEMA DANA / ESKALACIJA SVETSKIH RAZMERA: PREDSTAVLJEN AMERIČKI VOJNI PLAN ZA IRAN- ŠALJU STOTINE HILJADA TRUPA NA BLISKI ISTOK

ESKALACIJA SVETSKIH RAZMERA: PREDSTAVLJEN AMERIČKI VOJNI PLAN ZA IRAN- ŠALJU STOTINE HILJADA TRUPA NA BLISKI ISTOK

Trenutni vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan je predstavio svoj vojni plan prošlog četvrtka, na sastanku sa bezbednosnim savetnicima predsednika Donalda Trampa.

Prema tom planu, Pentagon je spreman da pošalje više od 120.000 vojnika na bliski istok u slučaju da Iran ubrza svoj navodni program za razvijanje nuklearnog oružja, prenosi Sputnjik.

Ovaj revidirani plan je spremljen na osnovu zahteva Džona Boltona, savetnika za bezbednost Bele kuće. Za sada nije potvrđeno da li će Donald Tramp zaista poslati toliki broj vojnika na bliski istok.

Prema izvorima na koje se poziva Sputnjik, broj vojnika koji se pominje u ovom planu je šokirao sve prisutne na Šenahanovom sastanku, pogotovo ako se uzme u obzir da je isti broj vojnika bio poslat na Irak tokom invazije 2003. godine.

Međutim, ovaj plan za sada i jeste samo to, plan – tako da ne predstavlja neki obavezujući dokument. U svakom slučaju, toliki broj američkih vojnika na granicama Irana bi sigurno doveo do eskalacije kakva nije viđena nekoliko decenija.

Situacija na Bliskom istoku je na ivici, pogotovo posle američkih optužbi da su iranske trupe u Siriji i Iraku odgovorne za nekoliko stotina pogibija američkih vojnika, kao i posledično označavanje iranskog Korpusa čuvara Islamske revolucije (Revolucionarna garda) kao terorističke organizacije.

Zvanični Teheran sa druge strane upozorava da su ovi potezi Vašingtona usmereni da bace Iran na kolena, kako bi pristali na Trampov plan vezan za nuklearnu energiju i navodni razvoj nuklearnog oružja.

(Sputnjik)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …