Home / TEMA DANA / Evakuacija “Belih šlemova” iz Sirije, kao predznak završetka rata i Asadove pobede..

Evakuacija “Belih šlemova” iz Sirije, kao predznak završetka rata i Asadove pobede..

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo kako je Izrael iz jugo-zapadne Sirije evakuisao aktiviste “Belih kaciga” zajedno sa njihovim porodicama na molbu SAD-a, Kanade i evropskih država.

Izraelski mediji javljaju, kako je tokom noćne operacije izvlačenja na Golansku visoravan prebačeno oko 800 osoba, odakle su ubrzo preveženi u Jordan. Iz Jordana će biti prebačeni u Kanadu, Veliku Britaniju i Nemačku, koji su najavili njihovu želju da ih primaju. Izrael je takođe naglasio da se nije mešao u vojne sukobe na sirijskom tlu.

Izraelsku operaciju u ponedeljak je oštro kritikovao službeni Damask, nazvavši je kriminalnim delom, koji ukazuje na “istiniti karakter tzv. Vhite Helmets “i da SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Jordan, Nemačka i Kanada pomažu” Belim kacigama “za podršku terorizmu.

Naime, nije tajna kako je Damask od samog početka pojave te organizacije na sirijskom tlu ukazivao da su pojedini njihovi pripadnici, zapravo, članovi različitih terorističkih i radikalnih islamističkih organizacija koje se bore protiv sirijske vlade i da je njihova delatnost “neprijateljska propaganda”.

Podsećamo vas da su “Vhite Helmets” osnovane na kraju 2012/2013. i uključivao oko 3.000 ljudi – sirijskih dobrovoljaca. Planetna popularnost je došla nakon proglašenja svog cilja, koji se sastojao u spasavanju civila iz područja pogođenih ratom.

Organizacija je uživala podršku (finansijsku podršku, opremu, obuku) iz Velike Britanije, Holandije, Danske, Nemačke, Japana i Sjedinjenih Država. Na primjer, američki Stejt department je prošle godine najavio da su “Vhite Helmets” spasili više od 100.000 ljudi.

Međutim, sasvim je jasno kako je iza te organizacije stajao konglomerat zemalja koje su bile zainteresovane za svrgavanje Asadove vlade u Damasku i to se ne može osporiti. Izveštaji koja su u svet dolazila od strane aktivista “Belih kaciga” isključivo su se odnosila na “zločine” sirijske vojske i ruskog vazduhoplovstva prema civilnom stanovništvu, a delovanja suprotne strane u sirijskom građanskom sukobu i njihovi zločini za njih su bili gotovo nepoznanica.

Rusija je još u aprilu ove godine optužila “Bele kacige” da je “falsifikovala” dokaze o hemijskom napadu sirijske vojske u gradu Duni, u Istočnoj Guti, tokom kojeg je navodno poginulo 70 civila. S druge strane, “Vhite Helmets” i ruske optužbe nazivaju se “ruska propaganda”.

U toku je završna faza pokrenute široke ofanzive sirijske vojske na jugo-zapadu zemlje, u regionima koje su bile pod nadzorom radikalnih sunitskih organizacija. Region Dera, koji se graniči sa Jordanom, je skoro 90% u rukama sirijske vojske, uključujući i njenu celu granicu sa Jordanom.

Region Al- Suvaidi je u potpunosti u rukama sirijske vojske, dok je preko 60% regiona El-Kuneitra, koja se graniči sa Izraelom, u rukama vlade u Damasku. U toku su operacije sirijske vojske da se uspostavi nadzor nad svim zonama pobunjenika duž granice sa Izraelom i čini se da su veoma blizu ispunjenju postavljenog zadatka.

Ova operacija povećava zabrinutost Izraela, jer će na njenom kraju sirijska vojska prekinuti granicu sa Izraelom na Golanskim visinama. Zaštita Izraela bila je jedna od glavnih tema američko-ruskog samita na vrhu u Helsinkiju, a dvojica vođa, Trump i Putin, dogovorili su se po tom pitanju, a vrlo verovatno i o završetku rata u čitavoj Siriji.

O tome svedoče i ove vesti o izvlačenju “Belih kaciga” iz Sirije, ali i prve zajedničke rusko-francuske humanitarne akcije u Istočnoj Guti, i pored donedavnih čvrstih američkih stavova o zabrani dostavljanja humanitarne pomoći delovima Sirije pod nadzorom Asadove vlade za Zapadne zemlje, sve dok je Asad šef države.

Očigledno, u Siriji se mnogo menja, a svi ukazuju na kraj vojnih sukoba i početak pregovora o budućoj unutrašnjoj organizaciji te zemlje. Asadova ostavka se više ne pominje ili ne pominje. On je, zapravo, jedini pravi pobednik sirijskog građanskog rata, naravno, uz masovnu podršku Rusije i Irana.

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …