Home / TEMA DANA / EVO ZBOG ČEGA SE VUČIĆ PROMENIO POSLE PARADE U MOSKVI..

EVO ZBOG ČEGA SE VUČIĆ PROMENIO POSLE PARADE U MOSKVI..

Posle sastanka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina tokom proslave „Dana pobede“ u Moskvi, svi smo svedoci velike promene mišljenja kod predsednika Srbije.

Nekoliko intervjua koji su iznenadili, kako javnost u Srbiji, tako i Zapad. Hvalospevi o Rusiji, kritike na račun Amerike i Zapada.

Pojedini ruski mediji tvrde da je Putin Vučiću dao do znanja, da ako već sedi pored njegove desne strane, mora da zna da više nema dogovora i savezništva sa Zapadom, ako misli da Rusija stane iza Srbije. Ovo je u potpunosti promenilo Vučićevu taktiku, što je i postalo vidljivo.

Poslednje u nizu izjave koja su iznenadile Zapad i Brisel, a koje pokazuju da je Vučić promenio mišljenje o EU i ulasku u EU, date su u intervjuu „Juronjuzu“ i mi ih izdvajamo:

Većina u Srbiji je i dalje za ulazak u EU, iako je među stanovništvom njena popularnost pala, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu za „Juronjuz“.

Govoreći o tome kada bi Srbija zapravo mogla da se pridruži EU, s obzirom da u budžetu Unije nema naznaka proširenja do 2027. godine, predsednik Vučić je rekao:

„Pre svega, mislim da nam niko nikada nije garantovao da ćemo biti deo EU do 2025. godine. Ali govorili su: ‘Ukoliko uradite…’ Uglavnom, radilo se o pitanju Kosova. ‘Ako rešite sve probleme sa Prištinom’ i potom sve ostalo uključujući i vladavinu prava i sve što smo vam tražili da uradite, možda postanete članica EU 2025. godine. Mi smo na evropskom putu od 2000. godine. Prošlo je 18 godina i zbog toga se s vremena na vreme ljudi osećaju iscrpljeno. Svakako nema boljih rešenja. Radićemo svoj posao. I uložićemo velike napore u pokušajima da najdemo rešenja za kosovsku krizu“.

Predsednik Srbije odbacio je primedbu da je bilo međusobnih provokacija Beograda i Prištine, za šta je kao primer naveden voz sa natpisom „Kosovo je Srbija“.

„Vidite, kada nam kažete da je Kosovo nezavisna država, da li je to velika provokacija protiv Srbije? Mislite da čak i vaša zemlja, zemlja iz koje dolazite, koja je priznala Kosovo, da li je to danas velika provokacija? Da li bi trebalo da vas smatram za velikog provokatora? Zato što imate različito mišljenje o pravnom statusu Kosova od nas? Poštujemo činjenice da oni misle različito od nas, govoreći o pravnom statusu Kosova. To je razlika. Da li stvarno mislite da je provokacija da neko napiše da je ‘Kosovo bilo Srbija“? Ja smatram da je Kosovo Srbija. Da li vas provociram? Ili šta? Da li ćete da me uhapsite? Da me ubijete? Ili šta? Ako je to velika provokacija“

Na pitanje zašto Srbija, kao kandidat za EU, nije uvela ekonomske sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio: „Da li možete da zamislite da mi uvedemo sankcije Rusiji? Rusija je jedina zemlja, zajedno sa Kinom, koja nas podržava u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada pričamo o teritorijalnom integritetu Srbije. Šta očekujete od nas? Da odsečemo obe noge? Onda da kažemo, sada je sve u redu“‘.

Pogledajte video:

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …