Home / TEMA DANA / FDA UPOZORILA: SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU RUKU U ŠKOLAMA, PREDUZEĆIMA, PRODAVNICAMA- KANCEROGENA I TOKSIČNA?!

FDA UPOZORILA: SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU RUKU U ŠKOLAMA, PREDUZEĆIMA, PRODAVNICAMA- KANCEROGENA I TOKSIČNA?!

Tokom korona pandemije, narod se svakodnevno „kupao“ u sredstvima za dezinfekciju ruku. Dozeri su postavljeni po savetu zdravstvenih vlasti na svakom ćošku od kad je počela pandemija- na ulazima u prodavnice, u sve javne objekte, u školama, svim preduzećima…

I tek sada se američka agencija za lekove FDA (koja odobrava i vakcine) setila da upozori svet da sastojci iz dezinfekcionih sredstava mogu da izazovu rak, pa zato ne preporučuju da se često koriste, a kamoli svakodnevno…

U saopštenju, FDA upozorava da su otkrili „neprihvatljive nivoe zagađivača benzena, acetaldehida i acetala“ u nekoliko dezinfekcionih sredstava za ruke bez mirisa.

Iako tačan rizik od upotrebe sredstva za dezinfekciju ruku koji sadrži benzen, acetaldehid ili acetal ostaje nepoznat, podaci su otkrili da je benzen hemikalija koja izazva određene vrste raka. Acetaldehid takođe može izazvati „ozbiljnu bolest ili smrt“, kaže FDA, dok Acetal iritira gornje disajne puteve, oči i kožu.

FDA je precizirala da su, pre svega analizirali, sredstva brenda ArtNaturlas  (sva dezinfekciona sredstav imaju više-manje isti sastav) i potom ga dodali na listu potencijalno opasnih sredstava za dezinfekciju ruku.

U glavnom američkom telu za kontrolu hrane, lekova i prepara su taakođe primetili i nagli porast proizvoda kontaminiranih metanolom, koji je takođe česti i opasan sastojak sredstava za dezinfekciju ruku i dokazano je toksičan.

Metanol ili drveni alkohol je otrovna supstanca koji može izazvati ozbiljne nuspojave kada se apsorbuje kroz kožu u organizam. Ako se slučajno proguta, može izazvati slepilo ili smrt, a ljudi uglavnom „natope“ ruke (ako nemaju mogućnost da ih operu) dezinfekcionim sredstvima, koja stoje na stolu svih restorana i kafića pre nego što počnu da jedu. Zato FDA upozorava sve na svetu da ne koriste sredstva za dezinfekciju ruku koja sadrže metanol.

FDA je navela i simptome jakoj izloženosti sredstvima za dezinfekciju ruku koja sadrže metanol:

• Zamagljen vid
• Komatozno stanje
• Jaka glavobolja
• Mučnina
• Trajno slepilo
• Trajno oštećenje nervnog sistema
• Epi napadi
• Povraćanje

Duža izloženost metanolu može dovesti do smrti. Ako član porodice doživi neki od ovih simptoma.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …