Home / TEMA DANA / FINANSIJSKI MESIJA DAO JEZIVO UPOZORENJE: Svetska ekonomija je na ivici, ČEKA NAS POTOP (VIDEO)

FINANSIJSKI MESIJA DAO JEZIVO UPOZORENJE: Svetska ekonomija je na ivici, ČEKA NAS POTOP (VIDEO)

Legendarni broker Pol Tjudor Džouns je izjavio kako će iduća recesija biti „zastrašujuća“.

Džouns inače ne komentariše stanje svetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podelio na konferenciji ‘Toks et GS’ koje organizuje Goldman Saks, piše Jahu Fajnens.

On je naglasio je kako su cene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sisitem, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama.

Smatra kako ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trampa ne olakšavaju život građanima Amerike.

„Pogledajte cene akcija, nekretnina, bilo čega. Moraćemo da smanjimo kamatne stope na neki normalni nivo i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cene imovine verojatno značajno pasti“, naglasio je Džouns.

Kratkoročno, svetska ekonomija je na ivici usijanja, a direktor Goldman Saksa Lojd Blankfein je dodao kako je nastavljanje u ovom smeru slično „sipanju benzina na već upaljenu vatru“.

Tokom finansijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nema tolika ovlašćenja, naglasio je Džouns.

„Iduća recesija biće zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imat ćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne stubove koji bi održali ekonomiju“, rekao je Džons.

63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom akcija pamuka u sedamdesetim da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicioni fond Tjudor Investment Korp.

Džouns je predvideo krah berze 19. oktobra 1987. godine, datum koji je zauvijek ostao upisan u istoriji kao „Crniponedeljak“, a kada je indeks Dau Džons izgubio na vrednosti za više od 22 odsto.

„Jednu stvar sam naučio u proteklih 40 godina – krah berze i recesije se neprestano ponavljaju, samo s drugim likovima i u drugim vremenima“, rekao je legendarni broker.

Poznat je i po osnivanju Robin Hud fonda, kojim se bori protiv siromaštva u Njujorku, a koji je tokom zadnjih 30 godina donirao 30 miliona dolara.

Pogledajte video:

Check Also

OTKRIĆE KOJE JE UZDRMALO SRBIJU: VUČIĆ SE ODRIČE KOSOVA, ALI GA RUSI U TOME SPREČAVAJU!

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on neće lako priznati samoproglašenu republiku Kosovo je skandalozna …