Home / TEMA DANA / FLOTA IZRAELSKIH F-36 UŠLA NEOPAŽENO U IRAN I SNIMILA VOJNE BAZE: AJATOLAH SUMNJA U RUSKU DVOSTRUKU IGRU- RUSI DALI IZRAELU TAJNI KOD

FLOTA IZRAELSKIH F-36 UŠLA NEOPAŽENO U IRAN I SNIMILA VOJNE BAZE: AJATOLAH SUMNJA U RUSKU DVOSTRUKU IGRU- RUSI DALI IZRAELU TAJNI KOD

Komandanta Ratnog vazduhoplovstva Islamske Republike Iran (IRIAF) brigadnog generala Farzada Ismailija, koji je bio na dužnosti od 2010. godine, otpustio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, nakon što je čuvao tajnu da su izraelske, borbene snage (IAF) borbenim avionima F-35, ušle u iranski vazdušni prostor, preneo je u subotu kuvajtski dnevni list Al Jarida.

Al Jarida je citirao višu iransku vojsku koja je rekla da je, odmah nakon martovskog izveštaja obaveštajne službe Revolucionarne garde i iranske obaveštajne službe, ministarstvo počelo da istražuje slučaj, pod direktnim naredbama Hamneija.

Prema istrazi novina, “avioni IAF F-35” Adir “ušli su u iranski vazdušni prostor, kružili visoko iznad Teherana, Karajraka, Isfahana, Širaza i Bandara Abasa – i fotografisali iranski sistem vazdušne odbrane.”

Jedan od izvora je izvestio da iranski sistem protivazdušne odbrane, uključujući i ruski radar, nije otkrio ulazak i izlazak borbenih aviona i da je Ismaili sakrio ovu informaciju od vrhovnog lidera kako bi pokrio neuspeh svoje službe.

Međutim, iranske obaveštajne službe otkrile su da su izraelski borbeni avioni izvršili ovu operaciju kao test za mogućnost neotkrivenog napada na iranske ispostave i baze, tokom kojih su fotografisali te osetljive baze, izbegavajući radar ruskog, raketnog sistema S-300.

Prema Al Jaridi, iranska obaveštajna služba dobila je vrhovne tajne informacije da su izraelski borbeni avioni čak uspeli da fotografišu iranske podzemne baze. Hamnei, koji je primio ovu informaciju, sada sumnja na saradnju između Rusije i Izraela i da su Rusi dali Izraelu tajni kod ruskog radara u Iranu – prema kuvajtskim novinama.

Hamnei je 29. maja otpustio komandanta iranskog sistema vazdušne odbrane, zamenivši ga svojim zamenikom, generalom Alirezom Sabahi-Fardom.

Izrael je prva zemlja izvan SAD-a koja je nabavila borbene avione pete generacije F-35.

Značajni izraelski ugovori F-35 su ozbiljno kritikovani jer su avioni skuplji od onih koje je kupilo američko vazduhoplovstvo (USAF) jer imaju nekoliko jedinstvenih (i autohtonih) sistema koji zadovoljavaju operativne zahteve izraelskih vazduhoplovnih snaga (IAF).

Međutim, bivši ministar odbrane Avigdor Lieberman objasnio je da su „eskadrile F-35 vrhunac tehnologije i pomoći će izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i vazduhoplovstvu u ispunjavanju mnogih bezbednosnih izazova sa kojima se Izrael suočava. Oni su centralni aspekt u zaštiti bezbednosti naroda Izraela duž granica zemlje, pa čak i dalje od njih. “

SAD su u stvari dale Izraelu više vojne pomoći nego bilo koja druga zemlja na svetu – trenutno oko četiri milijarde dolara godišnje – a njeni zakoni o prodaji oružja zahtevaju da Izrael uvek održava vojnu superiornost na Bliskom istoku.

Svi avioni koje naručuje IAF pripadaju varijanti F-35A nazvanoj F-35I Adir u Izraelu, a njome upravlja IAF-ova Eskadrila Zlatnog orla, smeštena u vazdušnoj bazi Nevatim u centru zemlje.

U maju 2018. godine IAF je otkrio da je koristio svoje borbene operatore u borbenim operacijama, čineći Izrael prvom zemljom na svetu koja je izvršila “operativni napad” koristeći F-35.

Webtribune.rs

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT U DONBASU ĆE OTVORITI VRATA RUSIJI DA UZME POLA UKRAJINE

Ruski vojni ekspert upozorio do čega mogu dovesti provokativne aktivnosti oružanih snaga Ukrajine u Donbasu …