Home / TEMA DANA / NOVI ŠOK ZA EU: Francuska se priključuje grčkoj pobuni protiv nemačke politike!

NOVI ŠOK ZA EU: Francuska se priključuje grčkoj pobuni protiv nemačke politike!

Francuska će pomoći Grčkoj da ispuni finansijske obaveze koje je preuzela i da ostane u evrozoni – izjavio je Manuel Vals.

pariz- francuska

Francuski premijer je ovu ambiciju svoje države i vlade objasnio rečima:

„Uloga Francuske treba da bude u tome da pomogne volji grčkog naroda da ostane u evrozoni, a takođe da pomogne Atini – delujući u okvirima evropske zajednice – da ispuni preuzete finansijske obaveze u skladu sa ustanovljenim zajedničkim pravilima”.

Ovo je, nema sumnje, pokušaj da se Grčka navede da poštuje obaveze koje ima pred „trojkom” kreditora i da se istovremeno koriguje nemačka politika stezanja kaiša. Zato je Vals dodao:

„Svima je apsolutno jasno da politici oštre ekonomije, koja je igrala ulogu kažnjavanja, više ne može biti mesta, da ona više ne može biti deo plana razvoja evropske zajednice”.

Zvanični Pariz, očito, ima nameru da iskoristi „grčku pobunu” i u svom interesu. Zato je Vals podvukao da „treba pozdraviti, razumeti i poštovati izbor grčkog naroda koji je mnogo stradao od ekonomske krize i pod teretom mera oštre ekonomije koje su mu bile nametnute”.

manuel- vals

Vals je ovome, nimalo slučajno, čak pridodao: „Upravo zato je grčki narod na potpuno zakonit način doveo na vlast leve snage i poverio im najodgovorniji zadatak”.

Francuski premijer je najavio da će zvanični Pariz narednih dana ponuditi partnerima u EU dokaze i argumente za predloge i ideje Fransoa Olanda sračunate na izvlačenje Evrope iz trenutne situacije.

Vals je naglasio da trenutnu situaciju u EU „karakterišu isuviše nizak nivo razvoja i tragično visok nivo nezaposlenosti”.

„Ti predlozi i ideje omogućiće Evropi da ponovo dođe do daha” – zaključio je Vals.

(Fakti)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …