Home / TEMA DANA / GASNA KRIZA IZBIJA U EVROPI- EU OSTAJE BEZ STRUJE I GREJANJA!

GASNA KRIZA IZBIJA U EVROPI- EU OSTAJE BEZ STRUJE I GREJANJA!

Cene gasa u Evropi oborile su istorijski rekord. Zima dolazi, a skladišni prostori još uvek nisu puni. Deficit se pretvorio u povećanje tarifa za električnu energiju. Istovremeno, prema odluci suda, EU želi da „Severni tok 2“ ostavi poluprazan. 

Da li je Zapad spreman na takva žrtvovanja, kako bi izvršio pritisak na ruski projekat, i šta će se dogoditi kada dođe hladno vreme- otkrivaju  „RIA Novosti“ u ovom članku.

„Ruska sabotaža“

Plavo gorivo poskupljuje od sredine avgusta, nakon što je Gazprom oštro prekinuo isporuke u EU putem cevovoda „Jamal-Evropa“. Kijev je zahtevao da se Brisel pozabavi „ruskom sabotažom“, gde Moskva veštački stvara deficit, kako bi ucenjivala Evropu.

Niko nije očekivao probleme uoči sertifikacije „Severnog toka 2“. Međutim, sud u Diseldorfu nije napravio izuzetak za novi ruski gasovod, zahtevajući da postoji i alternativni snabdevač ili drugi vlasnik prenosnog sistema za gas. Komentarišući situaciju, Gazprom je napomenuo da će braniti svoje interese svim raspoloživim pravnim sredstvima. U međuvremenu, gas košta jedan i po puta više od nafte.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Postoji nekoliko razloga za eksploziju cena, od kojih su glavne male zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa. Sada ima deset do petnaest milijardi kubnih metara manje, nego što bi trebalo biti za udobnu zimsku sezonu. Drugi faktor je rastuća potražnja za tečnim prirodnim gasom na azijskim tržištima.

Zapadni mediji su odmah za sve okrivili Rusiju. Američki „Bloomberg“ i poslovni kanal „CNBC“, uvereni su da gasni holding reguliše isporuke „po sopstvenom nahođenju“, kako bi primorao Evropljane da odustanu od ograničenja „Severnog toka 2“.

Trgovci na ivici

Prema „Bloombergu“, Rusija smanjuje izvoz zbog velike domaće potražnje, poremećaja u proizvodnji i sporazuma o smanjenju tranzita kroz Ukrajinu, ali će na kraju građani EU platiti za pritisak na „ST-2“.

Evropski trgovci su „na ivici“, jer se plaše da neće napuniti svoja skladišta do zime, kada će potražnja početi da „skače“, primećuje Blumberg.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Sezona povlačenja gasa iz objekata za skladištenje u Evropi, počela je prošle godine u oktobru. Ako se zadrže trenutne brzine ubrizgavanja, sada se već može videti da 25 odsto kapaciteta neće biti popunjeno.

Tarife za električnu energiju odmah su porasle. Kao i uvek, trpeli su obični potrošači. Ali gasna kriza takođe ugrožava i evropsko poslovanje. Hladna zima mogla bi povećati cene, i primorati neke kompanije da smanje proizvodnju. Poslovi u Velikoj Britaniji i Evropi koji zavise od gasa, jednostavno će se zaustaviti.

Prekid poslovanja, zastoji i energetski kolaps

Evropa ne bi trebalo da računa na zalihe LNG-a, jer sirovine odlaze u druge regione – posebno u Kinu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Potražnja u Aziji obećava da će biti velika, i malo je verovatno da će se povećati ponuda tečnog gasa za Evropu. Regulatorna ograničenja u infrastrukturi snabdevanja iz Rusije, mogu pogoršati situaciju, i dovesti do stvarnog fizičkog nedostatka.

Ako EU odbije prirodni gas iz „Severnog toka 2“, Evropljani će se suočiti sa nestankom struje.

„Takođe, ne mogu se nadati ni u vetroparkove. Cele prošle zime su, zbog vremenskih uslova, bili u stanju mirovanja. Mogu, naravno, kupiti LNG, ali biće mnogo skuplji, a pored toga i dobavljači- Sjedinjene Države, Alžir, Katar, Nigerija- diktiraće vlastite uslove. Zbog svega ovoga, EU preti pravi energetski kolaps“, tvrdi Leonid Khazanov, nezavisni industrijski stručnjak.

U takvoj situaciji odluka suda u Diseldorfu biće jednostavno neodrživa. Hladna zima primoraće Evropljane da preispitaju svoje zahteve. A stav Rusije je jednostavan i razumljiv.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …