Home / TEMA DANA / GASNI RAT RUSIJE I SAD: Evo šta su Amerikanci spremili Putinu kao odgovor…

GASNI RAT RUSIJE I SAD: Evo šta su Amerikanci spremili Putinu kao odgovor…

SAD nemaju ni cenu ni količinu za snabdevanje Evrope. Tečni prirodni gas (LNG) koji ima na raspolaganju za izvoz ima bolju cenu u Latinskoj Americi.
rusija- amerika- usa- sad
Rusi će verovatno pobediti u ovome.

Takmičenje za energiju iz škriljaca između SAD-a i Rusije je započelo sa predsednikom Barakom Obamom.

Tramp se sastao sa poljskim predsednikom Andžejom Duda ranije ovog meseca. Njegov govor o zapadnoj kulturi je izašao u političkoj štampi, ali je Wall Street Journal istakao činjenicu da je Tramp govorio o energetskoj sigurnosti, omiljenoj temi Dude.

Za Poljsku, to je mnogo više nego tema za razmatranje. Ova zemlja troši oko 1,09 milijardi dolara na LNG terminal u Svinoujšću u Poljskoj. Baltički LNG terminal je zauzet borbom protiv Rusa za učešće na tržištu. Njihova vlada je nedavno pokušala da blokira put koji je predložen za ruski Sevrni tok II u Baltičkom moru, ali nisu uspeli da pridobiju veće zainteresovane organe unutar Evropske komisije. Gazprom gasovod iz Rusije u Nemačku još uvek radi.

Duda je nedavno od republikanada dobio poruku o obnavljanju sankcija Rusiji. Prećeno je sankcijama za Severni tok II, nešto što Poljska takođe zanemaruje. Nemačka i Austrija su protiv toga. Kao i američke naftne i gasne kompanije koje nemaju nikakve veze sa Severnim tokom, ali imaju poverljivog partnera u ruskim energetskim kompanijama, i ne žele da budu isključeni iz ovog tržišta više nego što su već bili sankcijama.

SAD i Evropa su sankcionisale Rusiju 2014. godine jer je njena vlada podržala pobunjeničke snage u Ukrajini.

Duda i Tramp su se nagodili, i to ne samo zbog zajedničkih ideja o neuspešnoj migracionoj politici u Evropi. Tramp će otvoriti granice, ali samo ako to uključuje energiju. On će nastaviti sa Obaminom politikom plasiranja američkog gasa u svet. Poljska bi mogla da pomogne da se odbiju Rusi. Oni nisu izgradili LNG terminal od milion dolara da bi gledali kako ga pobeđuju Rusi. Gazprom je konkurentan sa cenama i glavni je igrač na unosnom tržištu EU. On kontroliše oko trećine uvoza gasa u regionu, jer ima dve stvari koje svaki kupac želi: snabdevanje i cenu.

Duda je poručio da je više američkog prirodnog gasa dobrodošlo u Poljsku. Ova poruka može biti više politička nego praktična.

Poljska želi da postane tranzit američkog uvoza u Evropu, čime pomaže da Poljska postane ono želi da bude: alternativa ruskom prirodnom gasu u središtu EU.

SAD su počele ove godine da isporučuju prirodni gas u Poljsku. U saopštenju za štampu, portparol Stejt departmenta, Heder Nauert, nikada nije spomenula sve značajne politike energetske sigurnosti u Evropi, od kojih je Rusija konkurent broj jedan za tržišta gasa i nuklearnu energuje, ali je istakla da je izvoz gasa u Baltik bio “dobar za poslove u SAD, i pomaže smanjenju troškova energije i osigurava Poljsku kao pouzdaniji izvor gasa.“

Rusija je svesna Vašingtonovih nada da se takmiči u Evropi.

Voleli ih ili mrzeli, Poljska i dalje zavisi od Rusa. Oni maju ugovor sa Gazpromom za prirodni gas koji važi do 2022. godine. Oni će nastaviti da ga kupuju jer je on još uvek jeftiniji od onog koji Amerikanci mogu da isporuče.

Prošle godine je Rusija proizvela 579,4 milijarde kubnih metara gasa, od čega je izvezeno 204,8 milijardi kubnih metara, uključujući i 14 miliona kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG). Radi poređenja, SAD su prošle godine izvezle 5,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, kako je zabeležila Uprava za energetske informacije.

Webtribune.rs

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …