Home / TEMA DANA / GEJTS OTKRIO ŠTA SE SPREMA: „ZA IDUĆU PANDEMIJU IMAĆEMO DžINOVSKE FABRIKE IRNK VAKCINA U INDIJI KOJI ĆE..“

GEJTS OTKRIO ŠTA SE SPREMA: „ZA IDUĆU PANDEMIJU IMAĆEMO DžINOVSKE FABRIKE IRNK VAKCINA U INDIJI KOJI ĆE..“

Svaka zemlja mora zaista svakodnevno raditi na povećanju broja vakcinisanih. Ako trenutno niste u velikom talasu, možda ćete u budućnosti biti, rekao Gejts

Bil Gejts, sapredsjedavajući Fondacije Bila i Melinde Gejts, kaže da će zbog delta varijante biti teško očekivati da će pandemija završiti do 2022, kako je procijenio prošle godine. U telefonskom razgovoru za Times of India Gejts je govorio o više tema – od vakcinacije starijih do pravljenja fabrika dovoljno velikih da proizvedu vakcine za čitav svijet u roku od 200 dana. Donosimo izvode iz razgovora:

Prošle godine govorili ste o mogućnost okončanja pandemije korona virusa do 2022. Mislite li i dalje da je to moguće?

Delta varijanta i njena zaraznost bila je iznenađenje za svakoga. Indija je, tragično, bila prvo mjesto s eksplozivnim porastom slučajeva. Broj slučajeva je u međuvremenu opao, ali vakcine moramo učiniti dostupnijim znatno većem dijelu svijeta nego dosad.

Rekao bih da je delta varijanta najgore što se moglo očekivati, tako da ćemo vjerovatno imati slučajeve i u 2022. Sad je potpuno jasno koliko je važno da vakcina bude što dostupnija. Moje predviđanje na osnovu delte je da ćemo donekle prekoračiti taj rok.

Govorili ste o inovacijama koje je podstakao kovid-19. Koje od njih imaju najveći potencijal?

Sad kad svijet shvata koliko je ranjiv u pogledu pandemije, razvoj i otkrivanje novih sredstava doživjeće procvat. Trebalo bi da postavimo za cilj da imamo dovoljno fabričkih kapaciteta da proizvedemo dovoljno vakcina za čitav svijet u roku od 200 dana.

Hoćemo li tako biti spremni za iduću pandemiju, i hoće li to biti dobro i inače? Apsolutno. S njemačkom firmom Biontek radimo na vakcini za HIV koristeći njihovu tehnologiju zasnovanu na informacionoj ribonukleinskoj kiselini (iRNK). Imamo vakcinu za malariju. Mišljenja smo da možemo napraviti veoma jeftinu vakcinu za grip i tako dramatično sniziti razinu gripa u svijetu.

Izazov više nije dostupnost vakcina, već odbijanje ljudi da je prime. Kako da vlade budu djelotvornije po tom pitanju?

Svaka zemlja mora zaista svakodnevno raditi na povećanju broja vakcinisanih. Trenutno niste u velikom talasu, ali možda ćete ubuduće biti, tako da to moramo zadržati kao najviši prioritet.

U nekim razvijenim zemljama mnogo vakcina se baca. Kako to spriječiti i poboljšati međunarodnu saradnju?

Svijet nije bio spreman za ovu pandemiju. Ključna je bila isporuka vakcina, koju je do proljeća 2020. finansirala jedino američka vlada.

Postigli smo punu saradnju između zapadnih investitora i proizvođača u Indiji. Za iduću pandemiju postaraćemo se da imamo džinovske fabrike iRNK vakcine u Indiji i ostalim zemljama u razvoju da bismo postigli zacrtani cilj.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …