Home / TEMA DANA / GEJTS PONOVO ZABRINUO SVET: DVE DOZE VAKCINE NISU DOVOLJNE

GEJTS PONOVO ZABRINUO SVET: DVE DOZE VAKCINE NISU DOVOLJNE

Moguće je da će biti potrebna treća doza vakcine protiv virusa korona da bi se spriječili ozbiljni slučajevi bolesti izazvani novim sojevima, rekao je milioner Bil Gejts.

Ova izjava dolazi usred sve veće zabrinutosti da su postojeće vakcine manje efikasne protiv južnoafričkog i brazilskog soja korone.

Sada je pitanje da li nam je dovoljna samo izuzetno visoka pokrivenost postojećom vakcinom ili nam je potrebna i treća doza iste vakcine ili nam je potrebna modifikovana vakcina?“, rekao je Gejts za Si-bi-es Ivning njuz.

„Svih pet kompanija koje proizvode vakcine u SAD žele da se pripreme za slučaj da ljudi koji su već primili dvije doze mogu da dobiju i treću dozu vakcine. Mislim da je razumno razviti modifikovanu vakcinu kako bismo bili potpuno sigurni da će djelovati i na ove sojeve virusa“, rekao je on.

Gejts finansira istraživanja u Južnoj Africi kako bi se utvrdilo da li su vakcine kompanija „Astra zeneka“, „DŽonson & DŽonson“ i „Novavak“ podjednako efikasne i protiv zaraznije varijante virusa korona.

„Ovaj soj je za Astra zeneku poseban izazov, dok su vakcine „DŽonson & DŽonson“ i „Novavak“ nešto manje efikasne, ali ipak dovoljno efikasne“, naveo je Gejts.

[wp_ad_camp_4]

 Ako se virus korona ne iskorijeni, dodao je, u budućnosti će biti potrebno ponovo se vakcinisati.

„Vjerovatno ne na godišnjem nivou, ali sve dok virus postoji, želimo da se što manje širi Amerikom“, naveo je.

Doktor Skot Gotlib, bivši šef Uprave za hranu i lijekove, rekao je nedavno za Si-bi-es njuz da vjeruje da će vakcine koje se trenutno distribuiraju u SAD pružiti razumnu zaštitu od novih sojeva virusa. Ipak, dodao je, da će možda biti neophodno i primanje dodatnih doza vakcine na jesen.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …