Home / TEMA DANA / GLOBALNI KOLAPS: INTERNET BI MOGAO DA UMRE U OKTOBRU

GLOBALNI KOLAPS: INTERNET BI MOGAO DA UMRE U OKTOBRU

Korporacija za rukovođenje imena internet domena i IP adresa (ICANN) upozorila je korisnike interneta o njegovom mogućem prestanku rada koji bi mogao da bude rezultat promene kriptografskih ključeva.

ICANN je poslao javno upozorenje o mogućim problemima sa radom interneta u oktobru 2018. godine na svom zvaničnom sajtu.

Razlog za ovo biće prva ikada promena kriptografskih ključeva koji štite imena internet domena (DNS) zakazana za 11. oktobar.

Ova proces naziva se „Apdejt ključeva za upisivanje ključeva“ (KSK).

Zbog ovoga, određeni deo internet korisnika neće moći da mu pristupi usled činjenice su njegove određene komponente zastarele i nepravilno su konfigurisane.

Globalna nestašica interneta

Svaki uređaj povezan sa internetom ima IP adresu na osnovu koje može biti pronađen.

IP adresa predstavljena je brojem, a njihova pretraga vrši se uz pomoć Sistema za imena domena (DNS).

Zahvaljujući ovom sistemu, vrlo lako možemo da pristupimo nekom sajtu ukucavanjem određenih reći koje sistem pretvara u IP adrese.

ICANN planira da apdejtuje bezbednosna podešavanja za DNS po prvi put u svojoj istoriji i tako zameni kriptografske ključeve.

Ovi ključevi su prvi put predstavljeni su 2010. godine kako bi DNS serveri mogli da verifikuju autentičnost i obezbede sistem davanja adresa na internetu.

Stručnjaci napominju da se ovaj apdejt ne obavlja zbog činjenice da je sistem kompromitovan, već da bi se pojačala bezbednost i sprečili mogući napadi.

Ceo proces najviše će pogoditi male operatore i pojedini korisnici bi mogli da imaju problem da pristupe određenim adresama. Ipak, niko nije osiguran od ovih prekida u radu zbog operatora koji nisu instalirali potrebne apdejte.

Promena ključeva trebalo je da se desi barem pre godinu dana, ali je ICANN odlučio da sve odluči zbog straha da će apdejt pogoditi veliki broj korinsika.

Ova promena je neophodna, kao što je neophodno redovno menjanje šifri za brojne naloge koje imamo na internetu.

Kraj interneta

U slučaju da određeni internet provajder nije spreman da promeni ključeve, njegovi korisnici će početi da primećuju probleme sa pristupom internetu 48 sati nakon apdejta.

Simptomi ovih problema će se razlikovati i uključivaće brauzere koji više ne otvaraju sajtove ili skidaju slike, email će prestati da prima nove poruke ili će početi da ih prima nepravilno.

Svi ovi problemi će se preklapati do trenutka kada svi programi izgube pristup internetu.

Stručnjaci napominju da će ovi problemi pogoditi veoma mali broj servera koji su zastareli, ali i dalje rade – kao zombiji.

Ipak, postoji i opasnost za stvaranje globalnog problema.

Pošto se ova promena dešava po prvi put u istoriji, postoji rizik da će nešto poći po zlu prilikom apdejta servera i napraviti globalni problem.

Ovo bi moglo da napravi ozbiljne probleme za sistemske i NOC administratore.

Ali najveći broj stručnjaka veruje da će sve proteći bez većih problema jer je DNS tako postavljen da je svaki problem odmah vidljiv u vreme apdejta i samim tim biće odmah rešen.

Check Also

TEŽAK ŠOK ZA SRBIJU: PROFESOR RADONJIĆ TVRDI- VUČIĆ JE U VAŠINGTONU IPAK POTPISAO NEZAVISNO KOSOVO

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Ognjen Radonjić ocenio je da ukoliko je sporazum iz Vašingtona …