Home / TEMA DANA / GOTOVO JE: RUSIJA PUNI BELORUSIJU ORUZJEM I VOJSKOM- UŠLO 200 VOZOVA VOJNE OPREME I VOJNIKA

GOTOVO JE: RUSIJA PUNI BELORUSIJU ORUZJEM I VOJSKOM- UŠLO 200 VOZOVA VOJNE OPREME I VOJNIKA

Beloruski mediji prenose da su 21. januara 2022. godine u Belorusiju stigla 33 voza sa ruskom vojskom i opremom.

Prosečan broj vagona u jednom železničkom vozu je 50 jedinica, a ukupan broj vozova sa vojnom opremom prebačenih u Belorusiju dostiže 200.

„U periodu od 16.01.2022. do 21.01.2022. godine, više od 33 vojna ešalona sa vojnom opremom i vojnim osobljem Oružanih snaga RF je već stiglo na teritoriju Republike Belorusije.

Sve se dešava u okviru zajedničke strateškog vežbe Oružanih snaga Republike Belorusije i Ruske Federacije “Soюznaя rešimostь” za 7 dana.

Vozovi i dalje dolaze. Prema izrađenom Rasporedu kretanja vojnih ešalona, ukupan broj vozova koji će stići u Belorusiju je 200, što je veoma visoka cifra. Prosečan broj vagona u vojnim ešalonima je 50.

Važno je napomenuti da je samo 29 vojnih ešelona bilo uključeno u najveće vežbe Zapad-2021. U praksi je to 7 puta manje nego na predstojećim vežbama u februaru.

Poznato je da će vežbe biti održane na teritoriji Belorusije 10 dana, međutim, ogromna količina ruske vojne opreme, uključujući i ofanzivno naoružanje, već je izazvala paniku u Ukrajini i zemljama NATO-a.

Procena ruskih analitičara je da ova količina oružja i vojske u Belorusiji koja se graniči sa Poljskom, Ukrajinom i Baltikom, izaziva veliko uznemirenje NATO zemalja jer strahuju od ruske invazije u slučaju konačne propasti pregovora o ruskim zahtevima.

Takođe niko ne zna da li će ta količina ruske vojske i oružja trajno ostati u Belorusiji kao velika pretnja Zapadu.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …