Home / TEMA DANA / Grčka se rešava MMF-a?!

Grčka se rešava MMF-a?!

Grčkoj ne treba novi kredit i neće tražiti novi plan pomoći sa kreditorima iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je u nedelju grčki premijer Antonis Samaras.

imf-mmf-monstrum

Grčkoj su do sada bila odobrena dva međunarodna programa zajma u ukupnom iznosu od 240 milijardi evra kako bi izbjegla stečaj, a zauzvrat je morala da uvede drastične mere štednje koje su teško pogodile njene građane.

„Drugi kredit ističe krajem decembra i od početka naredne godine Grčka će moći da pokrije ne samo svoja dugovanja već i kamate na dug“, rekao je premijer u intervjuu za dnevnik „Proto tema“.

On je dodao da nakon isplate drugog paketa pomoći Grčka više neće imati potrebu za novim kreditima.

„Po okončanju programa pomoći međunarodni kreditori – EU, MMF, Svetska banka napustiće Grčku kao što je bio slučaj sa Irskom i Portugalijom. Želimo da se država vrati u normalu“, rekao je Samaras.

Međutim, poverioce i dalje zabrinjava veliki javni dug koji je sa 127 odsto bruto nacionalnog dohotka u 2009. godini porastao na oko 176 odsto na kraju 2013. godine, što iznosi 318 milijardi evra.

Pojedini stručnjaci strahuju da država još nije u stanju da odgovori na finansijske potrebe i da će biti prisiljena da traži novu međunarodnu pozajmicu.

(Srna)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …