Home / TEMA DANA / HAKERI GRUPE ANONYMOUS OTKRILI BRITANSKI PROJEKAT ZA SRBIJU I ZAPADNI BALKAN

HAKERI GRUPE ANONYMOUS OTKRILI BRITANSKI PROJEKAT ZA SRBIJU I ZAPADNI BALKAN

Ranije je objavljeno otkriće hakera grupe Anonymous koji su objavili novu seriju dokumenata koji su procurili iz tajne uticajne mreže u Velikoj Britaniji. Pretposlednji deo dokumenata otkriva kako Inicijativa za integritet zapošljava poslovne lidere za obaveštajne poslove, kako pojasniti muslimanima u Velikoj Britaniji “zašto je NATO važan” i šta činiti u nuklearnom sukobu koji bi mogla da pokrene Rusija.

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i NATO još uvek tvrde kako je ovo kampanja protiv Inicijative za integritet, ali nikakvim argumentima i dokazima nisu opovrgnuli sadržaj ni ovih, kao ni prethodno objavljenih dokumenata.

Zapadni Balkan

Najnovija šesta tranša dokumenata koje su Anonymousi objavili prošlog petka, vezanih za Inicijativu za integritet, ovoga puta se fokusira na to kako je britanski državni projekat tražio 5,5 miliona funti, ili 7 miliona dolara, sredstava od britanske vlade za sprovođenje kampanje uticaja na zapadnom Balkanu.

Prema navodima hakera, Kristofer Doneli, direktor Instituta za državnu politiku, koristio je svoje kontakte u NATO paktu i svoje iskustvo u vojnoj obaveštajnoj službi kako bi pokušao da osigura sredstva za program za Balkan.

Inicijativa za integritet se predstavila kao dobrotvorna organizacija protiv dezinformacija, sve dok u novembru prošle godine hakeri nisu počeli da objavljuju mnoštvo internih dokumenata koji su otkrili njihovo finansiranje od strane britanske vlade i činjenicu da je ova organizacija širom Evrope sprovodila kampanje uticaja protiv Rusije.

Kao odgovor na hakovanje, Inicijativa za integritet je povukla sav sadržaj sa svoje službene internet stranice. Iako je za neke dokumente priznala da su “autentični”, za druge je rekla da su  “falsifikovani”, ali nisu pružili nikakve dokaze koji bi potkrepili njihove tvrdnje.

“Ispravne poruke” slati preko odabranih lokalnih novinara

U pismu Guja Spindlera, bivšeg zaposlenog u službi MI6, Keitu Sardžentu, stručnjaku za upravljanje, Doneli je objasnio da će program za Balkan biti realizovan u saradnji sa globalnom marketinškom i komunikacijskom kompanijom Edelman, koja, prema njegovim rečima, može da pomogne u proizvodnji “reklamnih kampanja na televiziji koje promovišu promene”, obuku na engleskom jeziku koja podstiče “ispravne poruke”, čak i “televizijsku sapunicu koja će govoriti o problemu korupcije”.

Doneli je takođe rekao kako će projektu u balkanskim zemljama trebati “lokalni partneri”. Oni će pomoći u pronalaženju novinara “koji mogu biti saveznici u njihovim naporima” i koji se mogu dovesti “na izlete u London, u sedište NATO-a, itd.”.

Pismo, koje se fokusira na nastojanja da se uspostavi kampanja uticaja “protiv korupcije” i “vladavine prava” na zapadnom Balkanu, datirano je na 15. novembar, ali godina nije navedena. Međutim, to može biti 2018. zbog činjenice da se predlog ostatka dokumenata za balkanski projekat odnosi na prošlu godinu i na januar 2019. kao potencijalni datum početka pokretanja operacije.

BBC kao alat uticaja na Balkanu

U drugom dokumentu se navodi da se sam program može “identifikovati kao spoljno uplitanje u unutrašnje poslove balkanskih zemalja”, a “rusko neprijateljstvo” i “tradicionalne sovjetske veze” se navode kao moguće prepreke kampanji zapadnog uticaja.

Takođe ukazuje na to da nekoliko srpskih organizacija “promovišu prijateljske veze s Rusijom”, pa se sugeriše da bi BBC sa svojim emisijama mogao pomoći u “suprotstavljanju lažnim vestima o Rusiji u regiji”.

Činjenica da Srbija, Rusija i druge zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova se takođe spominje kao “veliki problem” za projekat.

Prema Doneliju, da bi se uspeh postigao treba “identifikovati nacionalni cilj koji se može koristiti kao poluga”, navodeći kao primer napore Severne Makedonije za ulazak u NATO .

Osim toga, deo programa uključivaće i stvaranje “kurseva obuke za novinare, studente i javne aktiviste uopšte”, kako bi im se pomoglo u dobijanju relevantnih istraživačkih alata.

Zabavom protiv Rusije

Drugi dokument koji je procurio otkriva da je zaposleni u Institutu za državnu službu, Juan Grant, poslao “memorandum o saradnji” američkoj spisateljici  Marti Bejls nakon “detaljnog Skajp poziva” u julu 2018. godine. U tom memorandumu je tražio njen “doprinos za dokumentarne filmove i zabavni program u medijima kako bi se suprotstavili ruskim narativima”.

Osim toga, kaže se da bi Inicijativa za integritet trebalo da “upozori” novinare u štampi, na radiju i televiziji na “relevantnost” već pripremljenih materijala za zabavu, kao što je BBC serija “McMafia”, koja se fokusira na rusku korumpiranu porodicu sa sedištem u Londonu.

Nevladine organizacije i “australijska grupa”

Juan Grant takođe spominje da Institut za državnu plovidbu “ima posebne veze sa Timesom, Telegrafom, Guardianom i televizijskim i radiokanalima BBC”, ali naglašava da treba “ojačati” svoj odnos sa The Mailom.

Dokumenti takođe sugerišu da nevladinim organizacijama treba dati priručnike o korupciji u Rusiji. Među navedenim nevladinim organizacijama su Transparency International, Global Witness i Svetski fond za divlje životinje (WWF). Još jedan dokument se odnosi na “australijsku grupu”.

S obzirom na pitanje ruskog i kineskog uticaja u toj regiji, Grant piše da “postoji granica koju mnogi mediji u Evropi i Australiji mogu preći u odnosu na ruska pitanja”.

Predstavljajući šestu tranšu dokumenata, Anonymous je izjavio da Inicijativa za integritet pokušava da skrene pažnju ljudi sa ilegalne aktivnosti organizacije samo zato što su dokumenti objavljeni. Međutim, prema hakerima, “patetični pokušaj Inicijative za integritet da prikrije svoje tragove je uništen nepobitnim dokazima o prekršajima ilegalnim aktivnostima, a ti dokazi su sada dostupni javnosti”.

(logicno.com)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …