Home / TEMA DANA / HAOS NA POMOLU: POČINJE DUG I KRVAV RAT, UGROŽEN JE CEO MEDITERAN!

HAOS NA POMOLU: POČINJE DUG I KRVAV RAT, UGROŽEN JE CEO MEDITERAN!

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Gasan Salam upozorio je da je bitka za Tripoli „samo početak dugog i krvavog rata“.

Salam je pozvao da se odmah preduzmu koraci kako bi se prekinuo dotok oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno u bici za glavni grad Tripoli, koja traje od početka aprila, prenosi BBC.,

Govoreći pred Savet bezbednosti UN-a, Salame je upozorio da bi se sukob mogao razviti u stanje „haosa svih protiv svih ili podele zemlje“.

„Nisam Kasandra (lik iz Homerove Ilijade), ali nasilje u okolini Tripolija samo je početak dugog i krvavog rata na južnim obalama Mediterana, čime se ugrožava bezbednost libijskih suseda i šire mediteranskog regiona“, rekao je Salam.

Dodao je da bezbednosni vakuum koji je nastao borbama za Tripoli, već iskorišćavaju Islamska država i Al Kaida, kao i da se oružje sa strane „sliva od svuda“.

Podgrupa Islamske države u Libiji poslednjih je meseci već nekoliko puta izvela napade na jugu zemlje.

„Krši se embargo, obe strane dobijaju teško naoružanje od stranih zemalja“
„Jasno kršenje embarga na oružje, što je emitovano i na televiziji, očitom isporukom velikih količina oružja i oklopnih vozila snagama GNA (vojska međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog dogovora) u Tripoliju dolazi nakon ranijih i kontinuiranih isporuka zabranjenog modernog naoružanja snagama LNA (Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara)“, rekao je Salame.

I dok Haftarove snage navodno dobijaju oružje i oklopna vozila od Jordana, Seražove snage ih navodno dobijaju od Turske.

Lokalne internet-stranice, sklone Haftaru, objavile su snimke jordanskih oklopnih vozila kojima je snabdevena Haftarova milicija, prenosi AFP.

Istovremeno, vlada je iz Tripolija objavila fotografije svežih pošiljki turskih oklopnih vozila na Fejsbuku.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da ne zna ni za kakve pošiljke oružja u Libiju.

LNA je prošlog meseca izvela i vazdušne napade na opkoljeni Tripoli. Vladine snage su takođe prošlog meseca srušile avion Haftarove vojske, izvestila je Al Džazira.

Nakon što je brzo i bez većih problema došla do južnih predgrađa Tripolija, Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara naišla je na žestok otpor snaga odanih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog dogovora (GNA), s premijerom Fajezom al-Seražom na čelu. Snage GNA pružile su žestok otpor pokušavajući da razbiju Haftarovu opsadu.

Haftar se nadao brzoj pobedi, ali je zapelo u predgrađima
Borbe i dalje traju, bez izglednog pobednika, ali jedna je stvar jasna – Haftarov plan da brzo i odlučno zauzme prestolicu i tako, zajedno sa suparničkom vladom u Tobruku čijim oružanim snagama zapoveda, preuzme kontrolu nad zemljom i stavi međunarodnu zajednicu pred gotov čin, definitivno se izjalovio.

U sukobima između snaga maršala Haftara i njegovih protivnika poginulo je najmanje 510 osoba, a više od 2000 je ranjeno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema podacima UN-a, zbog sukoba i bombardovanja više od 75.000 ljudi raseljeno je iz svojih domova.

Zatvorene su škole, porodice su razdvojene na suprotnim stranama linije borbe te su učestale nestašice struje. Reč je o najvećem sukobu nakon Gadafijevog zbacivanja 2011.

Naznake haosa na koje UN-ov izaslanik upozorava, već su vidljive.

Napadači su tako pre nekoliko dana sabotirali vodovodnu mrežu, tzv. Veliku veštačku reku još iz vremena Moamera Gadafija, i prekinuli dotok vode u Tripoli, grad s više od dva miliiona stanovnika.

GNA je za to optužila grupu koja je navodno odana Haftarovoj LNA, što su iz LNA odbacili tvrdeći da je ta grupa nezavisna.

Snabdevanje vodom za Tripoli i okolinu u međuvremenu je obnovljeno, javlja Gardijan, a UN je saopštio da se radi o mogućem ratnom zločinu.

Pročitajte OVDE zašto su Britanci u frci od ruskih zlatnih poluga.

(index. hr/BBC news)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …