Home / TEMA DANA / HAOS U CG: KRIVOKAPIĆ RASTURIO VEĆINU- NOVI PREMIJER IZ DEMOKRATSKOG FRONTA? EVO ŠTA SE DEŠAVA!

HAOS U CG: KRIVOKAPIĆ RASTURIO VEĆINU- NOVI PREMIJER IZ DEMOKRATSKOG FRONTA? EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Rekonstrukcija je najverovatniji izlaz iz političke krize, da s postojećom većinom biramo novu vladu. Politička logika nalaže da kandidat za prvog čoveka izvršne vlasti bude iz DF, poručuju iz te koalicije

Odbijanjem da potpiše Temeljni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić označio je razlaz skupštinske većine koja ga podržava. Da li će rasplet najdublje političke krize biti elegantan ili buran, ponajviše zavisi upravo od Krivokapića, jer iz Demokratskog fronta stižu sve otvorenije poruke da je rekonstruisana vlada možda i jedini izlaz, i to vlada u kojoj premijersku palicu treba da preuzme kandidat DF.

Jedan od lidera DF Milan Knežević kaže za Kurir da je Krivokapić svojim potezom rasturio vladajuću većinu i da je rekonstrukcija vlade sad jedna od opcija.

– Neophodno je da se Krivokapić odredi prema svemu što je uradio, odnosno nije uradio. Da sam ovako grubo izigrao narodnu volju, znao bih šta mi je činiti, ali mi ne pada na pamet da učim Krivokapića koji mu je sledeći korak. Vlada je zbog njega na klimavim nogama.

Vladajuća većina je prsnula kao mehur od sapunice onog trenutka kad je odbio da potpiše Temeljni sporazum sa SPC. Rekonstrukcija je jedan od izlaza, da s postojećom većinom biramo novu vladu – poručuje Knežević.

On tvrdi da su usaglašeni tekst Temeljnog ugovora videli i potpredsednik vlade Dritan Abazović i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, jer se i sam premijer u Patrijaršiji pravdao da trpi veliki pritisak od njih dvojice

da ne bude potpisan. Knežević podseća da je na usaglašavanju ugovora radio i ministar pravde Vladimir Leposavić.

Izigrana očekivanja

I Andrija Mandić je u ime DF naglasio da vlada i premijer nisu ispunili očekivanja, te da Krivokapić više nema poverenje ove koalicije, koja je deo vladajuće većine. On je rekao i da nije tačna informacija da će ga DF predložiti za predsednika vlade u razgovorima koji predstoje, ali da bi, sledeći političku logiku, trebalo da imaju svog kandidata.

– Krivokapićevo činjenje je skandal. On je imao najveće poverenje. Pa nije taj sporazum usavršavao Mandić, nego članovi vade i predstavnici SPC. Obavešten sam da je u toku trajanja Sabora SPC ugovor trebalo da bude potpisan – izjavio je Mandić i naveo da je Krivokapić još u aprilu hteo da potpiše ugovor, ali da ga razni centri moći pritiskaju.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …