Home / TEMA DANA / HITAN ULTIMATUM IZ EU: Grubješić otkrila kada je krajnji rok da se Srbija odrekne Kosova.. (VIDEO)

HITAN ULTIMATUM IZ EU: Grubješić otkrila kada je krajnji rok da se Srbija odrekne Kosova.. (VIDEO)

Generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić izjavila je u Novom danu da formulaciju iz Strategije za proširenje EU da bi dogovor Beograda i Prištine trebalo da bude postignut hitno, tumači kao želju da se do rešenja kosovskog problema dođe već do kraja ove godine.

Grubješić je podsetila da je Zapadni Balkan ove godine dosta visoko na agendi Evropske unije i da nekoliko važnih događaja i dokumenata govori u prilog tome da EU računa na države našeg regiona.

“Imamo period u kojem Zapadni Balkan dobija šansu da se približi EU, i da ne govorimo više samo prazne priče da je važan proces, a ne godine, već da uhvatimo korak”, rekla je Grubješić.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta ističe, ipak, da je evropski put Srbije trenutno uslovljen rešenjem kosovskog problema. Ona je podsetila da je u prvobitnom nacrtu Stretegije proširenja EU stajalo da bi Beograd i Priština trebalo da dođu do pravno-obavezujućeg sporazuma do kraja 2019, ali da je u finalnom tekstu taj rok sklonjen i stavljena je samo odrednica “hitno”.

“Svedoci smo da se dijalog nastavio, da se ubrzao, i da se sve više govori o konkretnim rešenjima – korekcija, demarkacija, razgraničenje, nerazgraničenje – ti termini uvedeni su u javni diskurs, više nisu tabu. Oznaku ‘hitno’ čitam ‘do kraja ove godine’”, kazala je ona.

Primetila je da letnje pauze u diplomatskim aktivnostima oko Kosova gotovo da nije ni bilo, kao i da su Evropska unija i drugi akteri raspoloženi da se dijalog Beograda i Prištine privede kraju.

“Da li će se rešenje koje dve strane dogovore, a velike sile aminuju, desiti do kraja godine ili na proleće, ostaje da se vidi”, navela je Grubješić i istakla da se iduće godine održavaju izbori za Evropski parlament, tako da je više nego očigledno da svi žele da do dogovora što pre dođe.

Na pitanje kako vidi stavove EU prema ideji razgraničenja na Kosovu, Grubješić je rekla da Unija nije tu da nametne rešenje, već da pomogne da se dijalog održava.

“Vreme je pokazao da briselski dijalog i briselski sporazum nisu dovoljni, da se mora tražiti nešto drugo, i pragmatični ljudi iz Evropske komisije rekli su ‘hajde da pokušamo da se dođe do drugog rešenja’. Svima je u interesu da se nađe rešenje.

Da li je to rešenje stoprocentno pravedno za sve, to je sada manje važno. Važno je da se uspostave mir i stabilnost, i otkoče evrointegracije”, ocenila je gošća Novog dana.

Dodala je i da joj je jasno da ideja o razgraničenju unosi strah u države regiona, pre svega u BiH, ali ističe da su tu velike sile da garantuju istorijski sporazum Srba i Albanaca, i da kao što je nezavisnost Kosova svojevremeno tumačena kao slučaj sui generis, tako može i dogovor Beograda i Prištine da bude poseban slučaj.

Grubješić smatra i da je pogrešno očekivati da Srpska pravoslavna crkva bude u svemu saglasna u vezi sa kosovsko politikom, ističući da joj smeta haranga koja se vodi protiv igumana Save Janjića. “On ima pravo da izrazi stav koliko god neko mislio da je njegov stav pogrešan. I koliko god je Srbija sekularna država, a nadam se da jeste, Crkva je institucija u koju građani imaju najveće poverenje uz vojsku”, podsetila je ona.

Upozorila je i da su sve druge oblasti u vezi sa evropskim integracijama u drugom planu dok se ne reši kosovski problem.

Grubješić je rekla i da podržava najave francuskog predsednika Emanuela Makrona o reformi EU, jer je jasno da Unija ovakva kakva je danas neće moći da nastavi da funkcioniše.

Pogledajte video:

(N1)

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …