Home / TEMA DANA / HOMOLJE: SRBIJA OSTAJE BEZ ZLATA, DOBIJA CIJANID! SRBI DIŽU USTANAK (VIDEO)

HOMOLJE: SRBIJA OSTAJE BEZ ZLATA, DOBIJA CIJANID! SRBI DIŽU USTANAK (VIDEO)

Zbog najavljene gradnje rudnika zlata na Homolju večeras je održan protest u selu Laznica kod Žagubice, a organizovali su ga „Ekološki ustanak“ i organizacija „Mlavska vojska“. Srbin.info je bio na licu mesta.

Na protestu je upozoreno da bi se ruda iskopavala na površinskom kopu, što bi nepovratno moglo da zagadi reke Mlavu i Pek.

– Ako bude rudnika zlata u Laznici, u opasnosti smo da izgubimo ne samo staništa strogo zaštićenih vrsta, nego i da izgubimo čitavu prirodu koja nas okružuje ovde u Homoljskim planinama. To su čiste vode,

bogato je šumama, imamo oranice, pašnjake, jelensku divljač, stada ovaca po kojima je poznato Homolje, izgubićemo sam način života, i to ne samo za kratko vreme, nego za vekove – izjavio je Ivan Milosavljević iz „Mlavske vojske“.

Šta će se desiti sa ljudima u kraju ako se otvori rudnik, upitao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“.

– Ovde ima oko hiljadu stanovnika, imate šestoro učenika u prvom razredu osnovne škole i to je sve od učenika što pohađa ovde. Zorana Mihajlović, da se više ne krije, da prestane da štanca dozvole za istražne

radnje stranim kompanijama, da dođe ovde i da ovom narodu objasni kako će to biti dobro za njih kada se ovde bude formiralo jalovište i kad im zemlju budu natopili cijanidom. To je postupak koji treba da se sprovede da bi se dobili zlato – rekao je Jovanović.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …