Home / TEMA DANA / Hrvatska je ekonomski rat sa Srbijom započela uz tajni pristanak EU

Hrvatska je ekonomski rat sa Srbijom započela uz tajni pristanak EU

plkenkovic

Odluka Hrvatske o povećanju iznosa taksi na uvoz robe ima prilično nelogičnosti, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

On je, gostujući na B92 istakao da ono što se dešavalo ovih dana nije primereno onome što se promovisalo preko STO

– Srbija nema nikakvih razloga da uvodi oštre mere osim ako ne mora, a izgleda da će morati iako će to nama najmanje odgovarati -istakao je on.

Prostran je rekao da je ovo jedna igra između mačke i miša, a kako je rekao, plaši se da je Hrvatska odluku donela uz podršku EU.

– U ministarstvima postoje već pripremljena rešenja, a ja bih voleo da trgovinski rat nestane – rekao je Prostran podsećajući na gubitke i štetu od graničnog rata lani. Kako kaže, čini se da ovaj put hoće da se napravi veća šteta pa da se sedne za sto.

A na pitanje da li Hrvatska na ovaj način krši zakone, on ističe da ona to ne čini ako joj to nije zamereno od strane Brisela.

– Ona preduzima mere da zaštiti domaće proizvođače koji su veoma nervozni i nezadovoljni stanjem poljoprivrede u zemlji – rekao je on, dodajući da je ovaj potez zbog unutrašnje potrebe.

Prostran smatra i da je dobro što su ministri održali stastanak , što će poslati pismo Briselu i što je hrvatski ministar spreman na razgovor.

Prostran je prokomentarisao i problem sa kojim se proizvođači suočavaju zbog suša, ističući da je najveći problem Srbija imala 2000. godine kada je najviše stradao kukuruz i šećerna repa.

– Puno je godina iza nas koje nas upozoravaju da je klima promenjena, i potrebno je da se grade sistemi koji su veoma skupi – rekao je on.

Prostran je zaključio da se sada treba pitati kako pomoći poljoprivrednicima da uđu u novu godinu, ako se ne proglasi sušna godina, a kao neke od mogućih pomoći koje država može da pruži ratarima Prostran navodi mogućnost odlaganja kredita, dati ratarima im naftu da mogu da uzoru, dati im đubrivo i seme.

(B92)

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR: TRAMP NA KOSOVU SPREMA PREOKRET KOJI NIKO U EVROPI NE OČEKUJE- EVO ŠTA SE USTVARI DOGAĐA

Parlament separatističkog Kosova izglasao je 25. marta nepoverenje vladi Aljbina Kurtija zato što su to …