Home / TEMA DANA / HRVATSKA U PANICI: HRVATI SE ISELILI A STRANCI DOLAZE- NIKLA BRAZILSKA KOLONIJA SA ČAK 2.500 STRANACA

HRVATSKA U PANICI: HRVATI SE ISELILI A STRANCI DOLAZE- NIKLA BRAZILSKA KOLONIJA SA ČAK 2.500 STRANACA

Među onima kojima je stalo do boravka i rada na području Zadarske županije nalaze se i državljani jako udaljenih zemalja – Indije, Filipina i Tajlanda.

Zadarska Policijska uprava je ove godine primila 2.500 zahteva stranih građana za izdavanje dozvole za boravak i rad, od kojih najveći broj dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine.

Po policijskoj evidenciji, do sada je izdato 1.235 radnih dozvola, dok su preostali zahtevi još uvek u fazi rešavanja. Ove godine, odbijeno je svega šest zahteva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uslova, a ostali su obustavljeni na zahtev stranca ili poslodavca, piše portal novac.hr.

U celoj prošloj godini izdato je 1.449 radnih dozvola za strance. Strane je radnike je lane angažovalo šezdesetak poslodavaca, a uglavnom se radilo o građevincima jer se na zadarskom području već dugo oseća nedostatak zidara, tesara i armirača.

U jednom zadarskom građevinskom preduzeću radi dvadesetak Albanaca, među građevincima je dosta i Ukrajinaca.

U Zadru i okolini raste čak i kolonija Brazilaca koji su zaposleni na različitim poslovima, Sirijci pristigli u Zadar s migrantskim talasom takođe se zapošljavaju u građevinarstvu, a grupa od petnaestak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom “Mardešiću” gde odnedavno radi i jedan – Argentinac.

Statistika zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je na širem području grada trenutno bez posla 2.252 ljudi, u Benkovcu je nezaposleno njih 332, Biogradu 256, Gračacu 352, Obrovcu 225 i Pagu 85, a to znači da je u Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: PROJEKAT METROA JE IZMENjEN DA BI SE VLAST UGRADILA 2 MILIJARDE EVRA (VIDEO)

Izgubili smo 8 godina na izgradnji beogradskog metroa. Pre 8 godina je bila gotova studija …