Home / TEMA DANA / IGRE TAJNIH SLUŽBI: UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU DOLAZI IZ…

IGRE TAJNIH SLUŽBI: UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU DOLAZI IZ…

Iz pouzdanih zapadnih diplomatskih i obaveštajnih krugova, Info Srpska saznaje da je u ambasadama vodećih zemalja članica EU i SAD u Sarajevu, zahtev SDA u vezi sa promenom imena Republike Srpske, izazvao šok koji je brzo prerastao u bes.

Kako tvrde naši izvori, bošnjački lideri su zabrljali jer se nisu konsultovali, kao što je to običaj, niti dobili podršku ključnih zapadnih faktora, za iskazivanje namere da preko predstavnika Stranke demokratske akcije pokrenu proceduru pred Ustavnim sudom, u cilju preispitivanja naziva Republike Srpske.

Kako jedan od naših sagovornika kaže: „Time se BiH gura ka ozbiljnim tenzijama sa nepredvidivim ishodom, a to, u ovom momentu, nije u interesu vodećih zapadnih centara moći“. Približavaju se izbori za Evropski parlament i zbog toga EU želi stabilnost na prostorima Zapadnog Balkana. Bilo kakva komplikacija situacije u BiH, u uslovima kada su usijani odnosi između Beograda i Prištine, mogla bi da usložni situaciju.

To, u ovom momentu ne odgovara Zapadu, koji je od EU do SAD zaokupljen raznim unutrašnjim i spoljnim problemima. Takav razvoj događaja ništa manje ne pogoduje ni Rusiji. Njoj je cilj da u što skorijem vremenu počne realizacija projekta „Turski tok“ , pa joj je važno, da na Balkanu sve bude mirno.

No za razliku od njih kako tvrde naši diplomatski izvori ,Turska ima sasvim drugačiji račun. Njeni odnosi sa EU i SAD su napeti a zona geopolitičkog uticaja je zadnjih godina sužena i sa evropske (veća aktivnost EU) kao i azijske strane (Ruski trijumf u Siriji).

U takvim okolnostima Ankara ima interes da pokaže mišiće, pogotovo pred izbore za Evropski parlament kada ima veliki prostor za ucenu pojedinih svojih zapadnih, nekada partnera a sada rivala.

Na naše pitanje – zar time Turska ne ugrožava magistralni gasovod od koga očekuje veliku korist, dobili smo ubedljiv odgovor: „On se uveliko gradi ka Turskoj a za dalji tok ta sila nije mnogo zainteresovana. On podrazumjeva zbližavanje Moskve i Berlina a Turskoj to nije interes“. S druge strane ni tranzitne takse joj mnogo ne znače. Nekoliko stotina miliona evra prihoda godišnje značajan je novac za male balkanske zemlje ali ne i moćnu Tursku.

Ukratko, Turskoj odgovara produbljivanje krize u BiH. Ona onda dobija veliki manevarski prostor i potencijal za geopolitičko profitiranje. Može da se pojavi kao faktor smirivanja ali i generator daljih problema ako proceni da joj to pogoduje.

U tom ključu se treba setiti nedavne izjave turskog predsednika Redžepa Tajpa Erdogana „da Dejtonski mirovni sporazum obavezno treba revidirati, budući da nije doneo rešenje za budućnost Bosne i Hercegovine“. Od tada nije prošlo mnogo vremena do agresivnog pokušaja SDA da se tako nešto izvede, prvo otvaranjem pitanja imena Republike Srpske a zatim i njene državne suštine.

Jasno je da iza toga stoji Ankara, čiji trag je pokušao sakriti i sam Bakir Izetbegović izjavljujući da je Erdoganov poziv na promenu Dejtonskog sporazuma samo mantra koju smo od mnogih do sada više puta čuli mnogi i ništa ozbiljnije!?

No upravo to je i razlog što su usledile brze i energične reakcije zapadnih faktora, čiji je eksponent u BiH OHR. Potez Rusije koja je zbog namere SDA munjevito sazvala sastanak Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH, nije nešto što bi, kako tvrde zapadne diplomate, toliko zabrinulo njihove zemlje.

Isto važi i za odlučni stav Republike Srspke. Snažna reakcija je usledila jer je i naivnima jasno da se radi o turskoj provokaciji koju je Izetbegović oberučke prihvatio, dok zapadni činioci ne žele da svojom popustljivošću ohrabruju agresivnost Ankare.

Turska je pokušala da zapali vatru u BiH a pokazalo se da je nemoćna kada se njene namere i interesi nađu u koliziji kako sa zapadnim tako i ruskim interesima. Inicijativa SDA je totalno propala čim je plasirana, a kako nam je rečeno, sada njene lidere čekaju ozbiljne kazne od strane zapadnih središta moći kako se ne bi ponovo desilo da budu sredstvo u funkciji agresivnih namera Turske.

Odnosi sa tom silom se tolerišu sarajevskoj političkoj eliti samo do crvene linije koju ne sme da pređe, a sada je preko nje, zaslepljena mržnjom i u želji da dominira Bosnom i Hercegovinom, drsko zakoračila.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …