Home / TEMA DANA / IMA LI CIPRAS ŠANSE DA PREŽIVI ILI ĆE I GRČKA DA SRLJA U PONOR?

IMA LI CIPRAS ŠANSE DA PREŽIVI ILI ĆE I GRČKA DA SRLJA U PONOR?

U senci današnjeg glasanja o poverenju vladi Tereze Mej, nakon što je parlament ubedljivom većinom odbacio njen plan za Bregzit, ostalo je jedno drugo izjašnjavanje o poverenju vladi.

Grčki parlament večeras će glasati o vladi Aleksisa Ciprasa, poljujljanoj Prespanskim sporazumumom. Ipak, u Atini se očekuje mnogo manje drame nego u Londonu.

Za razliku od Britanije gde je opozicija tražila da se glasa o poverenju vladi, u Grčkoj je to tražio sam Cipras, nakon što se koalicioni partner njegove Sirize, desničarska stranka „Nezavisni Grci“ povukla iz vlade 13. januara.

Ministar odbrane iz redova te stranke Panos Kamenos podneo je ostavku nakon razgovora sa Ciprasom u središtu Sirize, najavljujući da će povući svoje ministare. Kamenos je svoju ostavku obrazložio rečima da mu „spor o imenu Makedonije ne dozvoljava da ne žrtvuje ministarsku fotelju“, međutim ne dele svi poslanici njegove stranke takvo mišljenje.

Naime, dva bivša i dva akuelna člana stranke „Nezavisnih Grka“ trebalo bi, prema najavama, da podrže glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi, što će uz glas Spirosa Danelisa, bivšeg poslanika stranke REKA, kao i nezavisne poslanice i ministarke za civilnu zaštitu, pomoći Ciprasu da preživi glasanje.

Pomenuti glasovi plus 145 poslanika Sirize zbirno daju tačno 151 glas, tanku većinu u parlamentu koji broji 300 poslaničkih mesta. Cipras će eventualno moći da računa na još jedan glas poslanika Centrističke unije, pisali su mediji ovih dana, ali to i dalje nije potvrđeno.

Kamenos je inače najavio da će svi poslanici njegove partije koji budu glasali za Prespanski sporazum biti isključeni iz stranke, slično onome što se dogodilo u VMRO-DPME u Makedoniji čijih su osam poslanika bili tas na vagi da Zoran Zaev progura izmene Ustava i promeni ime te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Iako je ostavka Kamenosa na prvi pogled delovala kao veliki problem za Ciprasa, grčki „Katimerini“, piše da je povlačenje stanke iz vladajuće koalicija zapravo unapred dogovoren potez na obostrano zadovoljstvo.

Cipras je uspeo da obezbedi podršku odmetnutih Kamenosovih poslanika i nekoliko nezavisnih poslanika verovatno i pre nego što se sam Kamenos povukao iz vlade što, navodi grčki list, indirektno, ali jasno pokazuje ne samo da će vlada preživeti, već i da Prespanski sporazum skoro sigurno prolazi u grčkom parlamentu.

Takođe, sve ovo omogućava Kamenosu, mada više ne kao ministru, da ostane lider parlamentarne stranke, bori se za nje ponovni ulazak u parlament na sledećim parlamentarnim izborima, kad god da oni budu održani.

Krajnji rok za održavanje redovnih parlamentarnih izbora u Grčkoj je oktobar ove godine, što Kamenosu ostavlja dovoljno vremena da pokuša da podigne stranku ispod cenzusa, koji mu sadašnje ankete ne predviđaju.

Takođe ovim dogovorom Cipras je uspeo da izbegne prevremene izbore, na čemu opozicija insistira upravo zbog Prespanskog sporazuma, koji smatra nacionalnom izdajom. Ukoliko su najave medija tačne, o sporazumu sa susednom državom moglo bi da se glasa 21. ili 22. januara, ali tačan datum biće poznat 18. januara kada bi Cipras trebalo da saopšti tačan okvir za ratifikaciju tog dokumenta. Gensek NATO-a, Jens Stoltenberg nedavno je poslao pismo Atini i Skoplju u kojem je kao poželjan rok za završetak tog procesa najavio 15. februar.

Što se samog glasanja o poverenju vladi, koji sada deluje kako forma, očekuje se da se to dogodi kasno večeras, a trebalo bi da mu prethodi obraćanje grčkog premijera. Upravo on je i otvorio jučerašnju raspravu koja je trajala punih 12 sati, a bila je ispunjena žestokim reakcijama, diskusijom i dobacivanjima između poslanika i lidera političkh stranaka.

Ipak, osim u slučaju iznenađenja kakvih je na grčkoj političkoj sceni u prošlosti bilo, Cipras će „preživeti“ današnje glasanje.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …