Home / TEMA DANA / IRANSKI GENERALI POBESNELI: RUSI ISKLJUČILI S-300 TOKOM IZRAELSKOG NAPADA NA SIRIJU

IRANSKI GENERALI POBESNELI: RUSI ISKLJUČILI S-300 TOKOM IZRAELSKOG NAPADA NA SIRIJU

Pre nekoliko sedmica ruska novinska agencija TASS citirala je izvore koji tvrde da sirijske raketne ekipe još nisu završile obuku

Visoki iranski državnik oštro je kritikovao Rusiju zbog deaktiviranja svog sistema protivraketne odbrane S-300, koji je bio raspoređen u Siriji tokom nedavnih izraelskih vazdušnih napada, za ono što Tel Aviv tvrdi da su iranske pozicije u Siriji.

Predsednik Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta Hešmatolah Falahatpiše kaže  da su sistemi funkcionisali ispravno, Izrael nije mogao lako da sprovede svoje vazdušne napade na Siriju.

U intervjuu za IRNA, državnik je rekao da je potez Rusije da deaktivira raketni sistem S-300 u Siriji tokom izraelskih vazdušnih napada podložan ozbiljnim kritikama.

“Čini se da postoji veza između vazdušnih udara cionističkog režima i ruskog deaktiviranja odbrambenih sistema raspoređenih u Siriji”, rekao je on.

On je dalje napomenuo da je nakon izraelskih vazdušnih napada stigao odmah na mesto događaja i otkrio da su izveštaji o žrtvama vazdušnog napada koje je Izrael objavio potpuno pogrešni.

Pre nekoliko sedmica ruska novinska agencija TASS citirala je izvore koji tvrde da sirijske raketne ekipe još nisu završile obuku

On je izveštaje opisao kao blefove i dodao da cionistički režim pokušava da spreči proces obnove mira i stabilnosti u Siriji kroz sprovođenje vazdušnih napada na zemlju.

“Oni žele da isprovciraju Iran da reaguje na određen način na stvaranje novih izazova u Siriji”, zaključio je on.

Izrael je u ponedeljak ciljao aerodrom u jugoistočnom Damasku u Siriji ostavljajući veliki broj mrtvih i ranjenih. Rusija je saopštila da je vazdušna odbrana Sirije srušila više od 30 krstarećih raketa i bombi vođene tokom izraelskih vazdušnih napada.

Izrael je tvrdio da su glavni ciljevi napada bile iranske snage. Prema toj izjavi, iranske snage rade na sirijskoj teritoriji i lansiraju raketu zemlja-zemlja sa sirijske teritorije usmerene na severno okupirane Golanske visove.

“Kao odgovor na napad, tokom noći (izraelska vojska) borbeni avioni su pogodili vojne ciljeve iranskih snaga Kuds u Siriji, pored sirijskih baterija za vazdušnu odbranu “, navodi se u saopštenju.

Iran kaže da je njegovo vojno prisustvo u Siriji potpuno savetodavno i da ima za cilj da pomogne sirijskoj vladi da očisti zemlju od terorista pod stranom podrškom.

Webtribune.rs

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …