Home / TEMA DANA / ISPLIVALI NOVI DETALJI: ZA UBISTVO IRANSKOG GENERALA „KRIVO“ NEČUJNO ORUŽJE OD 64 MILIONA DOLARA

ISPLIVALI NOVI DETALJI: ZA UBISTVO IRANSKOG GENERALA „KRIVO“ NEČUJNO ORUŽJE OD 64 MILIONA DOLARA

Rakete su ispaljene iz drona „MQ-9 Reaper“ poslatog iz američke vojne baze nu Kataru, koji nosi četiri laserski navođene rakete Hellfire, koje mogu uništiti i tenk.

Iranski general Kasem Sulejmani, koji je ranije preživeo brojne pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama „Hellfire“ koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona „US MQ-9 Reaper“.

Napad je izveden bez konsultacija sa Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je napad izveden na osnovu procene obaveštajnih službi sa namerom da se spasu američki životi u regionu usred izveštaja da Sulejmani aktivno planira mnoge napade. Baš zbog tih izveštaja Donald Tramp odlučio je odmah da naredi napad bez konsultacija sa saveznicima.

Moćni general bio je pod skoro stalnim nadzorom, a kada je sleteo na aerodrom u Bagdadu letom iz Sirije dočekao ga je Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik zapovednika paravojnih jedinica koje uz iransku podršku deluju u Iraku.

Sulejmani i al-Muhandis ukrcali su se u „Tojotu SUV“ sa svojim pomoćnicima, a u drugom automobilu iste marke bili su njihovi telohranitelji. Nekoliko trenutaka kasnije, dok su automobili prilazili izlaznom putu sa aerodroma, maleni konvoj pogođen je sa do četiri rakete.

Video snimci pokazuju kako su automobili odmah sasvim uništeni. Iranske vlasti objavile su kako je poginulo deset ljudi, a general Sulejmani identifikovan je po prepoznatljivom prstenu koji je uvek nosio.

Lokalni vojni zapovednik Abu Muntater al Husaini rekao je da su automobil u kojem je bio Sulejmani pogodile dve rakete, a auto koji ih je pratio jedna. Rakete su ispaljene iz drona „MQ-9 Reaper“ koji je poslat iz američke vojne baze u Kataru.

Dron nosi četiri laserski navođene rakete „Hellfire“, koje mogu da unište i tenk. Dron vredan 64 miliona dolara leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan te da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje pre napada, piše “ Dejli mejl“.

Dronom za precizne udare, koji može slati i video snimke napada bilo gde u svet, upravlja dvočlana posada udaljena stotinama kilometara daleko. Napad je navodno izveden raketama Hellfire R9X „Ninja“.

Te rakete dizajnirane su posebno da bi se smanjile kolateralne žrtve i umesto da eksplodiraju, taman pre udara iz glave rakete izvlači se šest oštrica koje se vrte te potpuno samelju svoju metu.

Na snimku napada vidi se velika eksplozija, a ostaci automobila daju naslutiti da su rakete silinom udara potpuno samlele vozila u koja su pogodila. Pentagon je odbio da objavi detalje napada.

Godine praćenja dovele do napada

Ovako precizni napadi dronom oslanjaju se na detaljne i tačne obaveštajne podatke, a Sulejmanija su godinama skoro bez prestanka pratile američke, saudijske i izraelske službe bezbednosti. Pentagon je u praćenju generala koristio poverljive informacije, prisluškivanje, špijunske letelice i druge nadzorne tehnike.

Si-En-En je objavio da je Sulejmani bio upleten u planiranje napada na američke ciljeve u regionu, a navodno je planirao atentate i na tamošnje američke zvaničnike.

Jedan od zvaničnika iz Trampove administracije rekao je da je Sulejmani u Bagdad došao da planira buduće napade na američke ciljeve te da je američki predsednik morao da donese hitnu i odlučnu odluku o napadu.

Preživeo brojne atentate

Tokom prethodne dve decenije Sulejmani je preživeo mnoge pokušaje atentata zapadnih, arapskih i izraelskih agencija. Navodno su i Džordž Buš i Barak Obama odustali od planova za njegovu likvidaciju jer su se bojali posledica koje bi to moglo da ima na mir u svetu.

Teheran je prošle godine objavio da su sprečili pokušaj atentata arapskih i izraelskih špijuna koji su pokušali da kupe nekretninu pored džamije koju je sagradio Sulejmanijev otac u gradu Kermanu. Plan im je bio iz te nekretnine prokopaju tunel do džamije i postave eksploziv koji je trebalo moćnog generala da ubije tokom molitve.

(24 sata.hr)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …