Home / TEMA DANA / ISTINA IZAŠLA NA VIDELO: Tadić je sprečio istragu o upotrebi uranijuma tokom NATO agresije?! (VIDEO)

ISTINA IZAŠLA NA VIDELO: Tadić je sprečio istragu o upotrebi uranijuma tokom NATO agresije?! (VIDEO)

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, dok je bio ministar odbrane 2003. godine, stopirao je program praćenja dejstva osiromašenog uranijuma iz NATO bombi na naše vojnike, šokantno je otkriće domaćih stručnjaka!

Prema rečima neurohirurga prof. Dr Danice Grujičić, naši vojnici, za koje se sumnjalo da su ozračeni tokom bombardovanja, bili su pod specijalnim medicinskim programom kako bi se pratile potencijalne kancerogene promene u njihovom organizmu.

Međutim, taj program je Ministarstvo odbrane stopiralo u proleće 2003, odmah pošto je na mesto ministra došao Boris Tadić. Bilo bi drugačije… Danica Grujičić kaže da bi istina o osiromašenom uranijumu bačenom na Srbiju znatni pre izašla na videlo da taj program nije ukinut posle samo tri do četiri godine.

– Program praćenja naših vojnika koji su bili izloženi dejstvu oružja sa osiromašenim uranijumom postojao je sve do 2003. godine, kada ga je ukinuo ministar odbrane, koji je kasnije bio predsednik države. Bila je to njegova prva odluka po dolasku na funkciju. Tako da je taj program, umesto da traje i dan-danas, ukinut posle samo tri godine – rekla je dr Grujičić, nesumnjivo misleći na Borisa Tadića, koji je na čelo ministarstva odbrane došao u martu 2003. Ona je dodala da nije vredelo ni to što je bilo opšte poznato da se posledice izlaganja osiromašenom uranijumu javljaju tek godinama kasnije.

– Znalo se da se promene na koštanoj srži javljaju tek posle pet do sedam godina, da se solidni tumori uzrokovani različitim hemijskim i radijacijskim materijalima pojave tek posle 15 do 20 godina… Dobro se znalo i da mogu da se jave promene na genetskom materijalu kod dece. Ali je program ipak prekinut. Da nije, istina o osiromašenom uranijumu bi znatno pre izašla na videlo – smatra dr Grujičić. Prema njenim rečima, ranije vlasti su činile sve da istina o NATO bombardovanju ne izađe na videlo.

– Srbija obiluje velikim brojem pametnih i stručnih ljudi, koje u godinama nakon agresije niko nije slušao da, zaboga, ne bi pravili paniku! Oni koje smo na izborima birali pre 20 godina morali su da nas zaštite i da misle o našem zdravlju, a to se nažalost nije desilo – kaže Grujičićeva.

Sačuvani podaci

Sreća u nesreći je u tome što su uzroci uzeti u prvim godinama posle bombardovanja sačuvani. – Dobro je da su naši stručnjaci uzimali uzorke, merili i beležili rezultate, uprkos tome što je tadašnja vlast upozoravala da se ne širi panika. Svi ti podaci sada mogu da se iskoriste u radu Koordinacionog tela koje će istraživati posledice NATO zločina.

Zato će prva faza našeg rada biti analiza rezultata skupljenih od 1999. do danas. Ideja je da u određenom trenutku konsultujemo i naše prijatelje iz svih krajeva sveta, ali tek nakon što naši stručnjaci kažu prvu reč – jasna je Grujičićeva.

Pogledajte video:

Izvor: Informer.rs

Check Also

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu. „Pojava ratnih brodova NATO-a u …