Home / TEMA DANA / ISTINA O „VELIKOJ ALBANIJI“: SAD im još 1946. godine obećale Kosovo?!

ISTINA O „VELIKOJ ALBANIJI“: SAD im još 1946. godine obećale Kosovo?!

albanija- velika

Stvaranjem „Velike Albanije“, Srbija bi ostala bez 22 odsto teritorije, Crna Gora bez 36, a Grčka 11 procenata uključujući ostrvo Krf. Najgore bi prošla Makedonija, koja bi ostala bez više od polovine teritorije

Ideja „Velike Albanije”, koja u poslednje vreme sve više dobija javnu podršku u Prištini i Tirani, a prećutno i u zapadnim centrima moći, ne ugrožava samo Srbiju već i stabilnost celog Balkana, čulo se juče na tribini „Velika Albanija: utopija ili stvarnost pred vratima” u Institutu za međunarodnu politiku.

Govoreći o 140-godišnjem iskustvu velikoalbanske ideje, dr Aleksandar Životić, docent na Filozofskom fakultetu, kaže da su se Albanci pokazali kao veoma uporni da traže saveznike iz kruga najmoćnijih sila koje su zainteresovane za prostor Balkana.

Modernim rečnikom Albanci znaju da lobiraju tamo gde treba i da zauzvrat nude usluge tim silama na terenu.

A istorija je pokazala da je ostvaranje ideje “Velike Albanije” uvek praćeno širokim spektrom nasilja, banditizma i kriminala – naglašava ovaj istoričar, a prenosi “Politika”.

Životić kaže da je raspadom Jugoslavije ceo prostor Balkana ušao u zonu uticaja zapadnih sila, čime je oživela i ideja “Velike Albanije”.

On je podsetio da su SAD još na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. godine Albancima rekle da odustanu od severnog Epira, obećavajući im kompenzaciju na severu, misleći pre svega na Kosovo i Metohiju.

Dr Milomir Stepić, naučni savetnik Instituta za političke studije, smatra da su danas glavni promoteri “Velike Albanije” – Tirana, NATO i EU. GOvoreći o različitim modalitetima ovog opasnog velikodržavnog projekta, Stepić upozorava da bi ostvarenje takvog sna dovelo do crtanja novih granica na Balkanu.

– Stvaranjem “Velike Albanije”, Srbija bi ostala bez 22 odsto teritorije, Crna Gora bez 36, a Grčka 11 procenata uključujući ostrvo Krf.

Najgore bi prošla Makedonija, koja bi ostala bez više od polovine teritorije – objasnio je Stepić.

I Životić i Stepić smatraju da su Kosovo i Metohija danas praktično središte ili “Pijemont” projekta “Velike Albanije”.

(Telegraf.rs/Politika)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …